Eksperymenty z awokado nadal się u nas nie kończą : ) Po zaskakująco pysznym połączeniu czekolady i awokado w deserowych truflach, przyszła pora na awokado brownie : ) Jest to zdrowe brownie, bez masła, białego cukru i mąki z dodatkowym bonusem w postaci przepysznego czekoladowego kremu : ) Trudno mu się oprzeć. Awokado jest niewyczuwalne, dominuje smak czekolady i migdałów, ale jeśli za nimi nie przepadacie wystarczy je zastąpić mąką np. pełnoziarnistą lub kokosową : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20×20 cm):
- 120 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 dojrzałe awokado
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (175 g)
- 2 łyżeczki kawy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki kakao (50 g)
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)
- 1/4 łyżeczki soli
Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki u wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut (nie można go piec zbyt długo, podczas studzenia czekolada zrobi się bardziej zwarta). Odstawić do ostudzenia.
Składniki na polewę:
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 60 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1/3 szklanki kakao
Syrop klonowy, olej kokosowy i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać i rozpuścić na gładką, jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć na ostudzone brownie, przełożyć do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Przed podaniem można udekorować owocami, orzechami lub czekoladą ; )
Smacznego!