Uwielbiam prawie wszystkie zupy! Jarzynowa to klasyk i być może części z Was kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa, ale u nas cieszy się dużą popularnością. Wszyscy bardzo ją lubimy i najmłodsza część rodziny zjada wszystko, nawet jeśli nie przepada za poszczególnymi warzywami, co tym bardziej zachęca mnie, żeby częściej ją przygotowywać ; ) Zupa jest lekka, wegetariańska, więc dobrze pasuje również jako mała przekąska lub kolacja. Polecam!!!
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 por (biała część)
- 3 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka curry, sól
Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę. Marchew, pietruszkę, seler i por zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym. Kiedy zmiękną dodać ziemniaki, zalać wodą. Gotować do miękkości ziemniaków, na niewielkim ogniu. Dodać rozmrożony groszek, przyprawy, gotować kolejne 5 minut.
Smacznego!