Arabski chleb – pita to prosty przepis na domowe pieczywo, które smakuje świetnie nawet jako przekąska bez żadnych dodatków (przetestowane przez dzieci ; ) Najczęściej podaję je z domowym kebabem lub napełniam np. grillowanymi warzywami, hummusem lub mięsnymi wariacjami : ) Polecam!!!
Składniki (12 chlebków):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 24 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 380-400 ml ciepłej wody (37 st. C)
Mąki przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, cukier i trochę wody. Wymieszać łyżką, aż drożdże połączą się z wodą. Przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, wysmarować ją oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Uderzyć w ciasto pięścią, aby się odgazowało i zagniatać ok. 2 minut. Podzielić je na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Ułożyć na stolnicy obficie oprószonej mąką i placuszki również oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec, rozgrzać do 260 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szybko ułożyć pity. Piec ok. 8 minut do czasu aż się zarumienią. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.