Arabski chlebek

Arabski chleb – pita to prosty przepis na domowe pieczywo, które smakuje świetnie nawet jako przekąska bez żadnych dodatków (przetestowane przez dzieci ; ) Najczęściej podaję je z domowym kebabem lub napełniam np. grillowanymi warzywami, hummusem lub mięsnymi wariacjami : ) Polecam!!!

Arabski chleb przepis

Składniki (12 chlebków):

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 24 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 380-400 ml ciepłej wody (37 st. C)

Mąki przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, cukier i trochę wody. Wymieszać łyżką, aż drożdże połączą się z wodą. Przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, wysmarować ją oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.

Uderzyć w ciasto pięścią, aby się odgazowało i zagniatać ok. 2 minut. Podzielić je na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Ułożyć na stolnicy obficie oprószonej mąką i placuszki również oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 20-30 minut.

Piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec, rozgrzać do 260 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szybko ułożyć pity. Piec ok. 8 minut do czasu aż się zarumienią. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Smacznego!

Domowa pita
Pita przepis
Arabski chlebek

Inspiracja – Lubię. Atlas z przepisami.

Komentarzy: 20

  1. Aga
    6 lutego 2019 / 15:23

    Właśnie mam kebab od Ciebie to dorobie pity i bedzie komplecik 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:53

      Super, idealne połączenie 🙂

  2. monia
    6 lutego 2019 / 16:16

    Wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:53

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Isia
    6 lutego 2019 / 16:53

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:53

      🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:53

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 23:56

      Jest dobra okazja, polecam jest pyszny 😉

  4. misia
    8 lutego 2019 / 10:45

    Pyszny, super rośnie więc nie ma problemu z napełnieniem 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:46

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  5. Majka
    18 lutego 2019 / 10:06

    Perfekcyjne 😍 Z kebabem obiad doskonały.

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 14:41

      Dokładnie, perfekcyjny duet 🙂

  6. Ania
    1 marca 2019 / 12:12

    Przepyszny !!!

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:48

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  7. Pkj
    22 kwietnia 2020 / 23:28

    Witam. Zamiast maki razowej może być np orkiszowa lub 600 g pszennej?

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:49

      Tak 🙂

  8. Patrycja
    23 kwietnia 2020 / 10:29

    Czy zamiast maki razowej można dac orkiszowej lub po prostu 600 g pszennej?

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2020 / 19:49

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 10 =