Amerykany

amerykany

To już moje drugie podejście do Amerykanów ; ) Za pierwszym razem zupełnie nie udało mi się osiągnąć wymarzonego kopczyka dlatego postanowiłam zrobić je jako zwykłe babeczki ; ) Była to duża oszczędność czasu i pomimo, iż wygląd nie jest taki jak być powinien to w smaku są identyczne jak te z piekarni! Na zdjęciu zabrakło niestety lukru, który dopełniłby całości, ale nie zawsze później jest czas na fotografie ; )

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku
Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Mleko wymieszać mikserem z jajkami, dodać połączone wcześniej suche składniki (mąkę, amoniak i cukier). Wymieszać, dodać ostudzony tłuszcz i ponownie wymieszać.
Nakładać po 1 łyżce ciasta do każdej papilotki.
Piec ok 15 minut aż brzegi będą zarumienione, w temperaturze 180 C. Ostudzić i posmarować lukrem.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • sok z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć razem, gęstość lukru regulować dodając wody lub cukru pudru.
Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. Magda
    18 sierpnia 2015 / 10:35

    Pycha! jak z cukierni 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2015 / 16:55

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 8 =