Amalfitańska tarta cytrynowa Jamiego Olivera wyróżnia się ciastem na bazie białego wina, oliwy i wanilii. W połączeniu ze świeżym, kwaskowatym wnętrzem, przypominającym orzeźwiający sernik, smakuje pysznie i bardzo oryginalnie. Włosi podają ją na śniadanie w towarzystwie czarnej kawy : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (forma o średnicy 25 cm)*
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 75 ml oliwy
- 75 ml białego wina np. greco di tufo
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Nadzienie:
- 5 dużych cytryn
- 500 g sera ricotta
- 150 g drobnego cukru
- 2 jajka (wielkość L)
*Użyłam formy 23 cm i masy było zbyt dużo przez co częściowo zasłoniła ciasto ; )
Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli morskiej. Po środku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, wino i pastę z wanilii. Wymieszać robotem kuchennym lub widelcem, zagarniając mąkę do środka, aż powstanie ciasto. Wyrabiać kilka minut, a następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto i przełożyć do formy, ostrożnie przyciskając do dna i brzegów. Odciąć wystające kawałki i zalepić ewentualne dziury. Nakłuć dno widelcem, przykryć folią spożywczą i przełożyć ponownie do lodówki na 90 minut.
Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20-25 minut, do czasu aż się lekko przyrumieni. W tym czasie zetrzeć skórkę z 1 cytryny, na tarce o drobnych oczkach i odłożyć na bok. Wycisnąć sok z cytryn (powinno być ok. 150 ml) i ręcznie lub robotem kuchennym wymieszać sok z pozostałymi składnikami nadzienia do uzyskania gładkiej masy. Przelać ją na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, 5 minut przed końcem posypać skórką z cytryny. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (może być trochę niestabilna, ale stężeje po ostygnięciu). Oprószyć cukrem i podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Inspiracja „Jamie gotuje po włosku„