Aglio e oilio alla Siciliana to chyba naprostsze włoskie danie z makaronem, które zna większość z nas. Pomimo swojej prostoty jest bardzo lubiane, osobiście często do niego wracam, kiedy lodówka świeci pustkami : ) Cenię je za cudowny aromat, szybkość przygotowania i niezwykłą świeżość, za którą uwielbiam całą włoską kuchnię. Danie jest bardzo sycące, lekko pikantne, idealne na bezmięsny obiad. Polecam!!!
Składniki (ok. 5 porcji):
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 papryczki peperoncino
- 4 ząbki czosnku
- 3 garści natki pietruszki
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- duża szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz
Czosnek rozetrzeć z solą w moździerzu. Dodać pokrojone w mniejsze plasterki papryczki chili, rozgnieść i rozetrzeć. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Powtórzyć czynności. Na koniec dodać oliwę i sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego!