Tarta pomarańczowa

Pomarańczowa tarta to ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem możecie serwować je w ciągu całego roku : ) Idealna dla wielbicieli cytrusów : ) Polecam!


Tarta pomarańczowa przepis
Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

  • 130 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 jajko (wielkość L)

Mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło zmiksować w blenderze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko, dwie łyżki zimnego mleka i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut.

Składniki na masę:

  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • soku wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok. 2/3 szklanki)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Pomarańczową masę wylać na podpieczony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!


Pomarańczowa tarta przepis

zBLOGowani.pl

Komentarzy: 27

  1. Majka
    22 grudnia 2016 / 13:36

    Ostatnio robiłam z lemon curd, na tę na pewno znajdzie się jeszcze czas, w końcu zima dopiero się zaczyna 🙂 I tak zrobiłam już wyjątek i poszerzyłam menu świąteczne o Twój wspaniały orzechowiec 😋 Aż poproszono mnie o przepis, więc dałam namiary na Twojego bloga 🙂
    A dziś pokusiłam się na galette z persymoną 😋

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:26

      Ale super, przepis wyruszył w świat 🙂 Jak udała się galette z persymoną? jeszcze jej nie próbowałam w wersji pieczonej 🙂 osobiście wolałabym już po Świętach mieć zimę za sobą, ale będzie tarta na osłodę 🙂 Jeśli lubisz lemon curd to możesz tutaj też zrezygnować z zapiekania masy pomarańczowej i wyjdzie coś jak orange curd 😉 Zapieczona jest bardziej zbita 🙂

      • Marta
        Autor
        22 grudnia 2016 / 15:46

        Tylko oczywiście wcześniej trzeba ją podgotować 🙂 Masło rozpuścić z kremówką. Jajka, żółtko cukier zmiksować, dodać sok z pomarańczy, gotować ok. 3 minut stale mieszając, dodać skórkę otartą z pomarańczy, masło ze śmietaną i gotować kolejne 3 minuty. Przestudzić i schłodzić w lodówce 🙂

        • Majka
          22 grudnia 2016 / 23:55

          Dziękuję za dokładny opis 😙 Życzę już teraz wspaniałych, rodzinnych i oczywiście pysznych świąt ☺

          • Marta
            Autor
            23 grudnia 2016 / 0:16

            Bardzo dziękuję i wzajemnie! Samych udanych wypieków i wigilijnych potraw, ale co ważniejsze prawdziwej, ciepłej atmosfery w rodzinnym gronie, gdzie zawsze jest czas dla najbliższych i odpoczynku od codziennego zabiegania 🙂

  2. Natalia
    22 grudnia 2016 / 13:57

    Wygląda bosko! 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Renia
    22 grudnia 2016 / 14:07

    Uwielbiam Twoje tarty ❤️ Na pewno zrobię ale menu świąteczne goni 😊

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:27

      To bardzo miłe 🙂 u nas już też świąteczna gorączka i kolejne przysmaki w przygotowaniu 🙂

  4. Aga
    22 grudnia 2016 / 14:41

    Przepiękny klimat, pyszne ciasto i kawka nic dodać nic ująć 🙂 Wesołych Świąt Marto 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:27

      Bardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :*

  5. Malwa
    22 grudnia 2016 / 19:09

    Uwielbiam taką tartę 🙂 tylko dodaję więcej cukru a mniej jajek i jeszcze zagęszczam mąką ziemniaczaną bo myślałam że mi się nie zetnie a tu proszę niespodzianka wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2016 / 0:14

      Proszę wypróbować ona bardzo ładnie się ścina nawet bez dodatku mąki 🙂 dla nas jest już mocno słodka, ale to ilość cukru można dopasować pod własne preferencje 🙂

  6. Ola
    22 grudnia 2016 / 21:51

    Mniam mniam 😊

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2016 / 0:14

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Sandra
    23 grudnia 2016 / 16:03

    Pyszna i taka prosta 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:24

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Wesołych Świąt!

  8. Kasia
    25 grudnia 2016 / 19:46

    Tarta wyszła przepyszna 🙂 piękne prezentuje sie na naszym świątecznym stole 🙂 wesołych i spokojnych świat życzę 🙂

    • Marta
      Autor
      25 grudnia 2016 / 23:28

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Wesołych Świąt!

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:44

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Daria
    28 grudnia 2016 / 17:40

    Super smak słodziutka smakuje cukierkowo 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:50

      O tak, cukierkowa to dobre określenie 🙂

  10. Kasia
    2 stycznia 2017 / 0:16

    Tarta smakuje super 🙂 jest „sztywna” wiec super także na imprezę 🙂 nie został nawet kawałeczek 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:20

      Super, że posmakowała 🙂 pozdrawiam 🙂

  11. Jagoda
    27 stycznia 2017 / 21:32

    Super smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:30

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 23 =