Murzynek z piernikową nutą to świąteczna wersja tradycyjnego murzynka : ) Ciasto jest mocno aromatyczne, pachnące piernikiem. Idealnie wilgotne, szybkie do przygotowania i co ważne zawsze się udaje. U nas zniknęło tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet przełożyć go powidłami, o przygotowaniu polewy, czy choćby posypaniu cukrem pudrem nie wspomnę. Został mi dosłownie jeden kawałek do zdjęcia… ; ) Polecam!!!
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 4 łyżki powideł (ew. dżemu)
- 2 pełne łyżki prawdziwego miodu
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao (20g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez dodatku mąki i cukru)
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- ewentualnie: 1 szklanka bakalii: posiekanych orzechów włoskich, pekan, migdałów, rodzynek
Mleko zagotować z cukrem, masłem, powidłami, miodem, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić masę. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszać silikonową łopatką. Opcjonalnie można dodać bakalie. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Można przełożyć powidłami, udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda cudownie na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Będzie mi bardzo miło 🙂
Aaaaa na to bym nie wpadła super u nas wszyscy kochają Murzynka wiec fajne to na święta 🙂
Autor
Idealne 🙂 zwłaszcza dla tych co lubią piernikowy aromat, ale typowe pierniki ich nie pociągają 😉
Mniam!!!
Autor
🙂
Jaki słodziak 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Kusisz kusisz…💓 Uwielbiam dodatek powideł 🙂
A…co byś powiedziała na babeczki z tego przepisu? Dobry pomysł? Chciałabym w świątecznych papilotkach zaserwować taką pyszność😍 Inny czas pieczenia będzie?!
Autor
Super pomysł! wersja mini pewnie jeszcze szybciej zniknie 🙂 Czas pieczenia trzeba na pewno skrócić, wydaje mi się, że co najmniej o połowę, tak po 20-25 minutach już bym sprawdzała patyczkiem 🙂 I teraz sama myślę jak jeszcze wcisąć takie babeczki do świątecznego menu 😉
Super, inspiracji nigdy za wiele 😉 Menu coraz dłuższe a brzuszków do napełnienia nic wiecej 😉
Autor
Mam tak samo 🙂
Już czuję ten zapach 🙂
Autor
Uwielbiam kiedy dom pachnie ciastem 😀
Cudowny! nie wiedziałam ze murzynek może być tak wilgotny! ja nie przekładałam powidłami i był idealny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
super urozmaicenie zwykłego murzynka 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ciasto jest przepyszne!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Ten przepis jest super! nawet po opadnięciu świątecznego klimatu chętnie będę go piekła w tradycyjnej wersji bo naprawdę świetnie się udał i jest wilgotny zgodnie z obietnicą 🙂
Autor
Oj tak, jest super także w wersji podstawowej 🙂
Ciacho pierwsza klasa 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Potwierdzam jest przepyszny !!!!:)
Autor
Bardzo, bardzo mi miło 🙂
Wczoraj upiekłam, udał się, bardzo smaczny. Mam pytanie czy mogę zastąpić masło olejem? Jeżeli tak to ile tego oleju dać? Mleko krowie chciałabym zastąpić owsianym, myśle, ze to nie zrobi różnicy? Zamiast cukru mogę dać tylko miód? Moja córka jest na diecie bez laktozy dlatego myśle o zamiennikach
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂 odnośnie zamienników, to dla Córki polecam ciasto z tego przepisu: http://www.marta-gotuje.pl/ciasto-czekoladowe-dla-alergikow/ 🙂
Wyszedł rewelacyjnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Jest pyszny! Smak korzenny nie przebija wiec z powodzeniem piekę go cały rok 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂