Pasztet domowy

Do wczoraj nie miałam zielonego pojęcia jak robi się pasztet. Zawsze wydawało mi się to coś odległego w stosunku do moich umiejętności, więc nigdy nie szukałam nawet przepisu ; ) Zobaczyłam jednak  przepis  na łatwy i szybki pasztet domowy w książce „Kuchnia polska”. Nazwa pasuje idealnie! Okazało się, że aby zrobić pasztet nie potrzeba tak wiele umiejętności i niedostępnych składników jak myślałam : ) Idealnie pasuje nie tylko do kanapek, ale sprawdzi się również na świątecznym stole. T również był bardzo zadowolony i nie wrócimy już do tych „sklepowych”.


prosty pasztet domowy
Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g wątróbki kurzej
  • 60 g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, sól do smaku
  • 200 g plastrów boczku
  • olej do smażenia
  • do gotowania kurczaka: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Zagotować ok. 1 litra wody wraz z przyprawami. ( wody tyle, by przykrywała mięso – w zależności od wielkości filetów). Do gotującej się wody włożyć piersi kurczaka i ugotować do miękkości, ok. 25 min.

W tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju wątróbkę, aż będzie złota. Wątróbkę zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić 80 g masła, uważając, by się nie przypaliło.

Usmażoną wątróbkę wraz z ugotowanym kurczakiem i majerankiem zemleć w blenderze. Nadal ucierając, wlewać pomału masło. Kiedy masa będzie już idealnie gładka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, po czym przełożyć pasztet do naczynia.

W celu przygotowywania polewy, która zapobiegnie obsychaniu pasztetu w lodówce i nada mu wyjątkowy smak, należy zrumienić na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek. (bez tłuszczu, wystarczy ten od boczku : )

Pasztet odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 10 kwietnia 2011 / 23:47

    Wow!!!!!!!!!to już wyższa szkoła jazdy jest:) Wygląda super! Ile czasu zajmuje cały proces rpzygotowania?

  2. Marta
    Autor
    11 kwietnia 2011 / 0:27

    Pasztet robi się naprawdę szybko! Ugotowanie kurczaka i jednocześnie podsmażenie wątróbki to jakieś 35-40 min, a później to już w zależności od prędkości z jaką pracuje blender:) na pewno można zmieścić się w godzinie, zwłaszcza, że my za długo nie czekaliśmy, aż poleżakuje w lodówce… Polecam też podawać z ogórkiem, a te skwareczki mmmm pycha!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 15 =