Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : ) Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Dzięki dodatkowi piernikowej przyprawy nabrały wyjątkowego, aromatycznego charakteru. Polecam!!!
- 185 g mąki pszennej
- 25 g ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
- 110 g masła (temp. pokojowa)
- 110 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać wymieszane suche składniki, cały czas miksując. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Brzegi powinny być twarde, a środek odrobinę nabrzmiały i miękki. Studzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja „Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu”
Super pomysł my też nie lubimy pierników 🙂 a te małe kropeczki na wierzchu to cukier?
Autor
Tak, to cukier 🙂 Mój trzcinowy jest dość gruboziarnisty, więc całkiem się nie rozpuścił i jest widoczny 😉 jeśli wizualnie Ci to przeszkadza można zastąpić drobnym cukrem do wypieków 🙂
wyglądają cudnie, mam pytanie czy myśli Pani ze dałyby radę do stempelków? czy sie wzorek utrzyma?
Autor
Myślę, że można spróbować 🙂 Ciasteczka dużo nie rosną i nie zmieniają kształtu, trochę się wybrzuszają na środku, więc jedynie to może delikatnie zaburzyć wzorek.
Wow jakie cudne! 🙂
P.S. Chcialabym zobaczyć Twoją kolekcję książek kucharskich 🙂
Autor
Dziękuję 🙂 A kupowanie książek kucharskich to mój nałóg…;) Tak trudno się oprzeć!
Na to czekałam 😊 I zdjęcia jakie piękne 😊
Autor
To bardzo miłe, dziękuję 🙂
Będziemy piec 🙂
Autor
Dajcie znać jak smakowało 🙂
Przepyszne są 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂
A można całkiem pominąć przyprawę piernikową? Nie mam ale do świąt jeszcze czas to zjadłabym czekoladowe :0
Autor
Można, wtedy będą klasyczne czekoladowe ciasteczka (również bardzo pyszne- sprawdzałam 😉 )
Mniam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
O ja też nie przepadam za piernikami 🙂 za to ciasteczka jak najbardziej 🙂 A myślisz że da się je ozdobić?
Autor
Tak 🙂
Co za klimat 🙂
Autor
Już odliczamy do Świąt 🙂
Dzieciaki dosłownie je pochłonęły 😉
Wyszły przepyszne 🙂
Autor
Super!!!
Ciacha są super 🙂 i dla zainteresowanych wzorek z ciasta się zachowuje 🙂 to będzie mój hit na prezenty dla bliskich 🙂
Autor
Prezent idealny 😀
Przepis przetestowany i jest genialny 🙂 czekam na więcej perełek przed świętami 😀
Autor
Już wkrótce na pewno się pojawią 🙂
super ciacha w swiątecznym klimacie 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Przepyszne wyszły! pieczemy już 3 raz 😀
Autor
Super!
Ooo właśnie słyszałam dobre opinie o tej książce i tym przepisem upewniłaś mnie, że warto ją nabyć, bo ciasteczka są rewelacyjne!!!!
Autor
Super 🙂
P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E !
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Ciacha są super 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Najlepsze bez dwóch zdań 🙂 chyba nawet zrobiły większą furore niż pierniki i długo są świeże
Autor
Dzięki za informację, u nas tak szybko znikają, że zastanawiałam się jak będą się zachowywać leżakując 🙂 jak widać można zwiększyć porcję 😉
Ciasteczka są przepyszne 🙂 pieczemy już drugi raz i obawiam się czy dotrwają do świąt 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, u nas też pojawiają się co chwilę, ale jeszcze szybciej znikają 🙂
Przepyszne 🙂 po świetach pieczemy je bez korzennej przyprawy i są nadal genialne w wersji choco 🙂
Autor
Super! My też 😉
Ciasteczka są pyszne nie tylko na święta 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super 🙂
Pycha ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pychota 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Ciasteczka są super chyba najlepsze jakie jadłam a na pewno najlepsze jakie sama upiekłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło!!! Pozdrawiam 🙂
Pyszne ciastka poza sezonem świątecznym pomijam przyprawę do piernika i mamy zwykłe czekoladowe ciasteczka wiele razy piekłam z tego przepisu zawsze wychodzą 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały, pozdrawiam 🙂