Nic tak nie poprawia humoru jak dobry mus czekoladowy, zwłaszcza ten w towarzystwie malinowego sosu : ) Najlepszy deser na jesienną chandrę, który dodatkowo można przygotować szybko i bez dużego nakładu pracy. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki „Moje Wypieki” Doroty Świątkowskiej, której nie mogło zabraknąć w mojej biblioteczce.
Książka jest pięknie wydana, opatrzona zdjęciami autorki, które powodują, że ma się ochotę spróbować dosłownie wszystkiego ; ) Przepisy podzielone są kategoriami: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, czekolada, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz przepisy z różnych stron świata. Układ jest bardzo przejrzysty, więc szybko możemy odnaleźć to na co mamy akurat ochotę, dodatkowo znajdziemy również pomocny indeks alfabetyczny i rzeczowy.
Część przepisów jest prosta, ale są również bardziej wymagające i czasochłonne. Podoba mi się połączenie tradycyjnych przepisów np. „Piernik mojego Dziadka” (który mam zamiar w najbliższym czasie przetestować ; ) ) z nowoczesnymi trendami m.in. „Pavlova podwójnie czekoladowa z nutellą i kuleczkami Maltesers”. Ze względu na dużą różnorodność na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Abyście mogli sami się przekonać jakie pyszności znajdziecie w książce „Moje Wypieki” zostawiam Wam przepis na mus czekoladowy z sosem malinowym : )
Składniki na mus czekoladowy 6 porcji:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g gorzkiej czekolady 70%
- 4 jajka średniej wielkości (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- 1 łyżka likieru amaretto (pominęłam)
- 40 g cukru pudru
Sos malinowy:
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka soku z cytryny*
- 3 łyżki cukru *
* Pominęłam, ponieważ bardzo lubię klasyczne połączenie czekoladowego musu z lekko kwaśnym sosem z mrożonych malin : )
Do dekoracji:
- Świeże lub mrożone maliny
- Starta gorzka czekolada
Czekoladę posiekać. Kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać na gładki sos, przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowego sosu, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce wsypywać cukier puder, cały czas miksując. Ubite białka dodać do sosu czekoladowego w trzech porcjach. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Rozdzielić na 6 pucharków i przełożyć do lodówki.
Maliny (opcjonalnie sok z cytryny i cukier) przełożyć do garnuszka i podgrzać. Zmiksować blenderem na gładki sos, można przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Wystudzić i przelać do czekoladowego musu. Ozdobić startą gorzką czekoladą i malinami.
Smacznego!
Mus wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
A ja robiłam Twój mus z przepisu sprzed kilku lat i jest pycha 😊
Autor
O przyznam szczerze, że to także mój ulubieniec 😀 😀
Uwielbiam takie musy 🙂
Autor
W takim razie na pewno Ci posmakuje 🙂
Wygląda fajnie, ale nie mam szczęścia do przepisów tej autorki … za to Twój mus czekoladowy z malinami to nasz stały deser na czarną godzinę 😀
Autor
Może uda się przełamać 🙂 miło mi, że mój mus smakuje 🙂
Super na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Oj! Szkoda, że ja na keto 🙁 Zjadłbym!
Autor
To rzeczywiście szkoda 🙁
Ależ pysznie to wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Mój ulubiony deser 🙂
Autor
Idealnie 🙂
Bardzo fajny przepis smak super choc miałam obawy przed surowymi jajkami 😉
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
wspaniały mus 🙂 a na książkę czekam, aż do mnie przyjdzie to też będę testować:)
Autor
Przepisów jest sporo, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie 🙂
Pychotka 🙂
Autor
Miło mi, że mus posmakował 🙂
Mus jest bardzo smaczny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Bardzo smaczny polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Mus rewelacja 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Witam:)
a można na spód dać herbatniki pokruszone?
I taki deser zrobić rano na wieczorną imprezę?
Jak Pani myśli nie na mokną bardzo? 😉
Autor
Witam 🙂 Można dodać, choć moim zdaniem do musu średnio będą pasować 🙂
W jakim momencie mogę dodać likier ? Do musu przed dodaniem białek ?
Autor
Tak 🙂
Można przygotować ten deser dzień wcześniej?
Autor
Tak 🙂
Przepyszny musik dzięki 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂