Biszkopt z jabłkami (ciasto z patelni)

Jedno z najprostszych i najbardziej popularnych ciast, czyli biszkopt. Dzisiaj chciałabym Was jednak zaskoczyć jego jesienną wersją z jabłkami i orzechami dodatkowo przygotowaną bez użycia piekarnika! : ) Biszkopt z jabłkami to idealny pomysł na ciasto z patelni. Polecam!!! 


Przepis na biszkopt z patelni
Składniki (patelnia o średnicy 24 cm):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 35 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 jabłko + szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Przelać do ubitych białek, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na najniższych obrotach miksera lub delikatnie wymieszać szpatułką. Patelnię rozgrzać, delikatnie wysmarować olejem i przełożyć biszkoptową masę. Jabłko obrać, pokroić w plasterki, delikatnie docisnąć do biszkoptowej masy. Całość smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż całość się zetnie. Udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z syropem klonowym.

Smacznego!


Przepis na biszkopt z jabłkami
Patelnia Florina model Gardino
Przepis na ciasto z patelni

Kochani przypominam Wam również o trwającym konkursie #prostozpatelni z marką Florina. Zaskoczcie jury swoim popisowym daniem z patelni i zawalczcie o bony na zakupy w sklepach NELA. Powodzenia!

Komentarzy: 28

  1. Jagoda J.
    10 listopada 2016 / 10:03

    Uwielbiam Twoje pomysły. 😊

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:13

      Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂

  2. Majka
    10 listopada 2016 / 10:55

    Wow 😋 Szybko i to ze składników które zawsze są w domu 😉 Super!

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:14

      Dziękuję, taki deser na ostatnią chwilę 🙂

  3. Ewa
    10 listopada 2016 / 11:46

    Ale super!!!!!

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:14

      Dziękuję 🙂

  4. M.
    10 listopada 2016 / 13:36

    Idealne ciasto dla mnie 😀 nie mam piekarnika ani wielkich zdolności 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:14

      🙂 pierwsze koty za płoty 🙂

  5. Iza
    10 listopada 2016 / 14:35

    Ekstra 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:15

      Miło mi, że się podoba 🙂

  6. Asia
    10 listopada 2016 / 14:49

    Wygląda bardzo smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:15

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. DANUTA
    10 listopada 2016 / 15:47

    Super pomysłowe chętnie wypróbuję 🙂 co prawda mam piekarnik ale rzadko go używam hehe

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:15

      Mam nadzieję, że ten „wypiek” zachęci do dalszego eksperymentowania w kuchni 🙂

  8. Asia
    10 listopada 2016 / 16:18

    Pyszności 🙂 i jakie błyskawiczne wędruje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:16

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Tita
    10 listopada 2016 / 16:31

    Wow ❤️

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:16

      🙂 🙂 🙂

  10. Marlena.Z.
    10 listopada 2016 / 21:22

    Super przepis błyskawicznie i smak ekstra jak z piekarnika 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 23:16

      Ogromnie mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2016 / 1:08

      Dokładnie, szybko i pysznie 🙂

  11. Maria
    11 listopada 2016 / 22:56

    Przepyszne i szybkie 🙂 idealna odskocznia od kręcenia rogali których moje dzieci jeszcze nie doceniają 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2016 / 1:08

      Bardzo mi miło, moje pociechy również „jeszcze” nie przepadają za rogalami marcińskimi 🙂

  12. Jaga
    13 listopada 2016 / 17:50

    Super i proste 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2016 / 18:19

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:55

      Polecam wypróbować, fajny, szybki deser 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 25 =