Szarpana wieprzowina z bekonem, warzywami i sosem BBQ

Szarpana wieprzowina, czyli amerykański pulled pork to rodzaj długo pieczonego mięsa w niskiej temperaturze. Jego przygotowanie jest przez to dość rozciągnięte w czasie, ale w efekcie otrzymujemy rozpływające się w ustach, aromatyczne danie. Nie zawsze możemy sobie jednak pozwolić na długie marynowanie, a potem całonocne pieczenie i wtedy warto wypróbować jeden z nowych produktów Krakus – łopatkę wieprzową przygotowaną metodą sous vide. Wystarczy ją podgrzać 30 minut w piekarniku a otrzymujemy soczyste, wyraziste mięso. W połączeniu z sosem barbecue, bekonem i warzywami danie nabiera wielowymiarowego smaku i całość na pewno pysznie Was zaskoczy. Polecam!!! 


pulled pork szarpana wieprzowina
Składniki:

  • łopatka wieprzowa Krakus
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g surowego bekonu
  • prażona cebula

Łopatkę wyjąć z opakowania i piec 30 minut w piekarniku (szczegółowa instrukcja na opakowaniu), a następnie przy pomocy widelca rozdzielić ją – poszarpać na cienkie paski. Bułki przekroić na dwie części, usunąć miąższ, podgrzać w piekarniku. Dolną część posmarować cienką warstwą sosu BBQ, wyłożyć plaster sałaty, szarpaną wieprzowinę, kolejną warstwę sosu, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Bekon pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na suchej patelni do czasu aż będzie chrupiący. Wymieszać z prażoną cebulą i posypać na warzywa. Przykryć drugą częścią bułki. Podawać od razu.

Składniki na sos barbecue:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżki chili
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać musztardę, miód, ocet, cukier, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszać, gotować kolejne kilka minut, często mieszając. Na koniec całość zmiksować blenderem.

Smacznego!


sos barbecue przepis
 


wolno pieczona wieprzowina

szarpana wieprzowina przepis
 


rwana wieprzowina przepis
 


jak zrobić sos bbq
 


Pulled pork długo pieczona szarpana wieprzowina przepis
 

*Wpis powstał przy współpracy z Krakus

Komentarzy: 28

  1. Ewa
    17 listopada 2016 / 10:42

    Aż zgłodniałam 😍

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:25

      🙂

  2. Zizu99
    17 listopada 2016 / 10:57

    Mniam ! 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:25

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Mięsożerca
    17 listopada 2016 / 10:57

    Ideał :))))

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:26

      Dziękuję 🙂

  4. Majka
    17 listopada 2016 / 11:00

    Takie domowe fast foody to ja lubię 😋 Najbardziej te od za A do Z samodzielnie wykonane 😉 Dzieciaki się zajadają a ja dokładnie wiem co im przemycam☺

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:26

      Dokładnie tak! 😀 podwójna wygrana 🙂

  5. Karo
    17 listopada 2016 / 13:19

    Pycha muszę zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:26

      Koniecznie 🙂

  6. Lena
    17 listopada 2016 / 14:46

    Uwielbiam takie dania 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:26

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Milena
    17 listopada 2016 / 22:02

    Przepysznie wyglada 🙂 jadłam juz gąskę z pieca i pycha była 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:27

      Mam nadzieję, że tym razem też się skusisz 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:27

      Dziękuję, trudno się im oprzeć 🙂

  8. Ula
    18 listopada 2016 / 0:14

    Uwielbiam takie kanapki 🙂 i da się łatwo do pracy zabrać 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:28

      O tak! pysznie i pożywnie także poza domem 🙂

  9. Karol
    18 listopada 2016 / 0:52

    Dużo dobrego w jednej małej kanapeczce 😀

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:28

      🙂 🙂 🙂

  10. Julia
    18 listopada 2016 / 14:32

    Jest pyszna też jadłam ale nie w takiej formie 😀 chętnie zgapię 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 2:18

      Będzie mi bardzo miło 🙂 daj znać jak smakowało 😀

  11. Qinia
    18 listopada 2016 / 16:03

    Nie ma to jak porządna kanapka w domu wiemy co jemy a i smak lepszy od kupnych 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 2:18

      Zdecydowanie tak 🙂

  12. Ryba
    18 listopada 2016 / 20:10

    Mniaaaaam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 2:19

      🙂 🙂 🙂

  13. anka
    19 listopada 2016 / 8:41

    idealna opcja dla mnie. pulled pork uwielbiam ale nie ma szans zebym sama zrobila normalna opcje…

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2016 / 23:44

      Polecam gorąco, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 14 =