Po przygotowaniu jednego z Waszych blogowych ulubieńców – tortu dacquoise zostało mi trochę składników, które nie mogły się zmarnować : ) Tarta z kajmakiem i mascarpone to świetny sposób na ich wykorzystanie i kolejny przepis, który potwierdza, że także jesienne wypieki bez świeżych owoców mogą być pyszne : ) Słodycz kajmaku przełamałam orzechami, a puszysty krem z mascarpone i kremówki został pokryty polewą z wytrawnej gorzkiej czekolady. Całość komponuje się idealnie i gwarantuję, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku : ) Polecam !!!
Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 26 cm):
- 130 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
Składniki na krem:
- 125 g schłodzonego serka mascarpone
- 1 łyżka syropu klonowego
- 250 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
Składniki na polewę:
- 80 g gorzkiej czekolady (70%)
- 80 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 150 g masy kajmakowej
- 100 g orzechów włoskich
Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem pudrem i kakao. Dodać jajko, mleko i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, wyjąć z piekarnika.
Przestudzony spód tarty wysmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć posiekane (ale nie bardzo drobno) orzechy.
Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym. 250 g śmietanki ubić na sztywno. Dodawać po łyżce do serowej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Krem powinien być gładki i puszysty. Przełożyć go na orzechową warstwę, wyrównać.
Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przelać ją na śmietanową warstwę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia, choć trudno się doczekać ; )
Smacznego!
Pysznie wygląda 😍
Autor
Dziękuję, polecam wypróbować – pycha!!!
Cudo moje ulubione smaki razem 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Nie doczekała nocnego schłodzenia 😊 Zadziwiająco lekka myslalam ze bedzie mega mega słodka a tu duże zaskoczenie smaki super sie przenikają 😊
Autor
Haha widzę, że nie tylko ja mam problem z ciastami, które powinny leżakować w lodówce dla lepszego efektu 😀
Nic bym nie zmieniła 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Mniam <3
Autor
Dziękuję Karo 🙂
Musi być tak słodkie jak słodko wygląda 😄
Autor
Słodkie idealnie 😀
Tarta petarda ! super smakuje i łatwa do przygotowania a efekt wow 🙂 goście rozpływali się w zachwytach 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło, że została tak pozytywnie przyjęta 🙂
Megaaa 🙂 uwielbiam takie przepisy szybko i na temat a efekt zamurowuje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
wspaniałe ciacho 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, super, że przepis przypadł do gustu 🙂
przepyszna wyszla!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Zrobiłam pycha!
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Wyszła pyszna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Tarta jest świetna 🙂 i nawet nie za słodka czego się obawiałam 🙂 bardzo bardzo nam smakuje pozdrawiam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Przepyszna wyszła 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszności!!!☺
Autor
Super, że posmakowała 🙂 🙂
Mniam jakie to dobre 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Prze prze prze prze pyszna!! Niezbyt słodka.. Po prostu kosmos 🙂 🙂 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂