Dzisiejsza owsianka stanowi moją opcję ratunkową, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na zjedzenie, nie wspominając o przygotowaniu śniadania : ) Do tego jest pyszna, bardzo pożywna i mało wymagająca, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze mam pod ręką. Dodatkowym bonusem jest fakt, że dzieci także ją uwielbiają, choćby za przyjemny kolor : ) Polecam!!!
Składniki (dla 2 osób):
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 duże jabłko
- 1 szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- garść orzechów włoskich
Płatki owsiane zalać wodą i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając (do czasu aż woda się zagotuje płatki wchłoną większą część płynu). W tym czasie obrać jabłko, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać wraz z olejem, kurkumą i cynamonem do gotujących się płatków. Wymieszać i chwilę pogotować. Przełożyć do miseczki, udekorować nasionami chia, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi.
Smacznego!
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K.
Śniadanie w 5 minut to opcja dla mnie 🙂
Autor
🙂
Pyszne śniadanko 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Idealna na jesień 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
W prostocie siła – tu pasuje idealnie 😊 Owsiankę bardzo polubiłam dzięki Tobie 👍
Autor
🙂 Ciekawe dlaczego prawie wszyscy automatycznie nie przepadają za owsianką 🙂 Na szczęście łatwo to zmienić 🙂
Może dlatego że kiedyś jadło się tylko w jednej wersji 😉 Lubiłam co prawda ale nie tak jak teraz. Wybór jest szeroki 😊
Autor
Dokładnie, teraz można poszaleć 🙂
Mniaaaaam 🙂
Autor
🙂 🙂
Fajna choć chyba gęsta?
Autor
Gęsta, taką lubię 🙂 zawsze można dodać więcej wody 🙂
Taka wersja nie może się znudzić 🙂
Autor
Nie 🙂 to moja jesienna wersja, wymieniam tylko jabłko z gruszką lub bananem i zmieniam rodzaj orzechów 😉
Wygląda wspaniale 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
owsianka – uwielbiam ją na śniadanie 🙂 też robię o tej porze roku z jabłkami i orzechami 🙂
Autor
Najlepsze zestawienie na chłodniejsze dni 🙂