Owsianka z jabłkiem i orzechami

Dzisiejsza owsianka stanowi moją opcję ratunkową, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na zjedzenie, nie wspominając o przygotowaniu śniadania : ) Do tego jest pyszna, bardzo pożywna i mało wymagająca, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze mam pod ręką. Dodatkowym bonusem jest fakt, że dzieci także ją uwielbiają, choćby za przyjemny kolor : ) Polecam!!!


owsianka-przepis

Składniki (dla 2 osób):

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 duże jabłko
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • garść orzechów włoskich

Płatki owsiane zalać wodą i gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając (do czasu aż woda się zagotuje płatki wchłoną większą część płynu). W tym czasie obrać jabłko, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dodać wraz z olejem, kurkumą i cynamonem do gotujących się płatków. Wymieszać i chwilę pogotować. Przełożyć do miseczki, udekorować nasionami chia, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi.

Smacznego!


owsianka-jak-zrobic


owsianka-z-jablkiem

Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest on źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli, a także zawiera witaminy E i K.

logo-pokochaj-olej-rzepakowy

Komentarzy: 20

  1. Ewa
    19 października 2016 / 10:59

    Śniadanie w 5 minut to opcja dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:52

      🙂

  2. Iwka
    19 października 2016 / 11:17

    Pyszne śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:52

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Malwina
    19 października 2016 / 12:18

    Idealna na jesień 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:52

      Zdecydowanie 🙂

  4. Majka
    19 października 2016 / 13:01

    W prostocie siła – tu pasuje idealnie 😊 Owsiankę bardzo polubiłam dzięki Tobie 👍

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:53

      🙂 Ciekawe dlaczego prawie wszyscy automatycznie nie przepadają za owsianką 🙂 Na szczęście łatwo to zmienić 🙂

      • Majka
        19 października 2016 / 23:49

        Może dlatego że kiedyś jadło się tylko w jednej wersji 😉 Lubiłam co prawda ale nie tak jak teraz. Wybór jest szeroki 😊

        • Marta
          Autor
          21 października 2016 / 0:16

          Dokładnie, teraz można poszaleć 🙂

  5. Estera
    19 października 2016 / 15:27

    Mniaaaaam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:53

      🙂 🙂

  6. J.
    19 października 2016 / 15:28

    Fajna choć chyba gęsta?

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:54

      Gęsta, taką lubię 🙂 zawsze można dodać więcej wody 🙂

  7. Asia
    19 października 2016 / 16:04

    Taka wersja nie może się znudzić 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:55

      Nie 🙂 to moja jesienna wersja, wymieniam tylko jabłko z gruszką lub bananem i zmieniam rodzaj orzechów 😉

  8. Martyna
    19 października 2016 / 19:16

    Wygląda wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:55

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. 19 października 2016 / 22:15

    owsianka – uwielbiam ją na śniadanie 🙂 też robię o tej porze roku z jabłkami i orzechami 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:58

      Najlepsze zestawienie na chłodniejsze dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 17 =