Szarlotka krucho-drożdżowa

Krucho-drożdżowa szarlotka kojarzy mi się z moją Babcią, czyli musi być pyszna tak jak wszystkie jej przysmaki : ) Ciasto nie jest mocno słodkie, dlatego warto wybrać słodszą odmianę jabłek oraz udekorować szarlotkę lukrem lub cukrem pudrem. Polecam!!


krucho-drozdzowa-szarlotka
Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 250 g masła lub margaryny
  • ok. 1/2 szklanki drobnej bułki tartej

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na dużych oczkach tarki i podprażyć na syuchej patelni ok. 15 minut do czasu aż zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać. Drożdże wymieszać ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę z solą posiekać z zimnym masłem lub margaryną. Dodać utarte żółtka z cukrem i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wylepić dno i ok. 1-2 cm brzegu blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obsypać równomiernie bułką tartą. Nadmiar bułki, który będzie się odklejał od ciasta można odsypać lub zdmuchnąć : ) Przełożyć podprażone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta rozwałkowaną na wielkość formy plus 1-2 cm nadmiar. Aby łatwiej było je rozwałkować  polecam przełożyć ciasto na papier do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wałkować bez podsypywania mąką. następnie zdjąć folię i ciasto przenieść na blachę na papierze, a delikatnie odkleić. Nadmiar ciasta docisnąć do spodu, tak aby połączyło się z dolną częścią ciasta. Wierzch delikatnie nakłuć widelcem, blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Studzić na kratce. Można udekorować cukrem pudrem lub lukrem, wtedy dłużej utrzymuje świeżość (2 łyżki kwaśnej śmietany zagotować, dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i ok. 1 szklanki cukru pudru, całość dokładnie wymieszać).

Smacznego!


szarlotka-krucho-drozdzowa


jablecznik-krucho-drozdzowy

Inspiracja

Komentarzy: 40

  1. Agi
    18 października 2016 / 9:33

    Jak smakuje jak u Babci to też zrobię 😍 A Ty Kuz już lubisz lukier? 😉 Buziaki 😘

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:33

      Miło, że zaglądasz! za lukrem nadal nie przepadam… zdrapuję 😉 ale u nas nic się nie marnuje i chętnych na dodatkowy lukier jest wielu 🙂 Buźka :*

  2. Karo
    18 października 2016 / 12:17

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:33

      🙂

  3. Monika
    18 października 2016 / 12:28

    Prezentuje się wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Kaja
    18 października 2016 / 12:38

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 szarlotka mojej Babci wyglądała tak samo, ten równiutki lukier ….

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:34

      🙂 🙂 🙂

  5. Majka
    18 października 2016 / 14:58

    Wow 🙂 Kolejne cudo 🙂 PIĘKNE! A jakie misi być PYSZNE 😋

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:35

      Dziękuję 🙂 🙂

      • Majka
        23 października 2016 / 12:27

        Wyszła szarlotka exklusiv 😋

        • Marta
          Autor
          23 października 2016 / 21:24

          Super, że posmakowała 🙂

  6. amanda-butikzprzepisami
    18 października 2016 / 16:47

    Świetna szarlotka! 🙂 Babcine przepisy są najlepsze! 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:36

      Zdecydowanie 🙂

  7. Bożena
    18 października 2016 / 19:31

    Cudowne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:37

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Asia
    18 października 2016 / 20:10

    Wygląda cudownie, w sobotę na pewno upiekę, bo akurat odwiedzają mnie rodzice 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:37

      Oo to okazja idealna 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  9. Jowita
    18 października 2016 / 22:11

    Taka szarlotka to również smak i mojego dzieciństwa 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:37

      Dzieciństwo rządzi się swoimi prawami 🙂

  10. Karolina
    19 października 2016 / 12:19

    Wyszła przepyszna dziękuję za kolejny sprawdzony przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:52

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Natalia
    19 października 2016 / 19:45

    Super ciacho, pyszne ciasto i dużooooo jabłek 🙂 wpisuje do mojego zeszytu z ulubionymi 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:55

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:57

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  12. Lucy
    20 października 2016 / 21:09

    Faktycznie smak dziecińswta choć u mnie Mama nie piekła ale Pani w piekarni owszem 🙂 domowe jeszcze smaczniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:20

      Pewnie, że tak 🙂 🙂 🙂

  13. Misia
    3 listopada 2016 / 17:11

    Potwierdzam pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:57

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  14. Aga
    14 listopada 2016 / 22:24

    Super przepis robie juz drugi raz i nadal nie mam dosc!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 23:44

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

  15. Julka
    14 stycznia 2017 / 14:09

    Bardzo lubię Twoje ciacha szczególnie tarty ale ta szarlotka to po prostu CUDO 🙂 miłość od pierwszego kęsa !!!!!

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:03

      Bardzo bardzo mi miło 🙂

  16. Olqa
    8 września 2017 / 19:29

    Szarlotka jak z dzieciństwa kocham ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:00

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Dorota
    7 kwietnia 2019 / 9:42

    Tez takie ciasto pamietam jak za dzieciaka sie jadło bardzo dobre.

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:36

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Renata
    25 września 2019 / 16:07

    To są też smaki mojego dzieciństwa bardzo polecam ten przepis jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:36

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 16 =