Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze smakuje pysznie, bo chrupiąca kruszonka pasuje do każdych wybranych owoców, a ulubione dodatki tylko wzmacniają smak. Podczas pieczenia śliwki z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu zmieniają się w pyszną purpurową masę, a kokosowo – owsiana kruszonka wchłania owocowy aromat i otrzymujemy duet idealny, a co ważniejsze bardzo zdrowy! : )
Kocham słodkości, ale odkąd zostałam mamą cały czas poszerzam moją wiedzę na temat ekologicznej żywności, aby mieć pewność, że to co jemy będzie gwarancją dobrego zdrowia. Uważam na jakość i pochodzenie składników, więc taka „ulepszona” wersja tradycyjnego crumble to dla mnie strzał w dziesiątkę.
Sprawdzone bio produkty wysokiej jakości są również gwarancją dobrego smaku. Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, które są moim ulubionym produktem zbożowym, mają dużą zawartość błonnika, dodają energii na wiele godzin i oczywiście są naturalnie słodkie ; ) Kolejnym kuchennym faworytem jest cała kokosowa rodzina, więc mój dzisiejszy wybór nie jest przypadkowy ; ) Olej kokosowy od dawna gości w mojej kuchni (i nie tylko, bo ma dobroczynne działanie na cały organizm ; ), ale ostatnim odkryciem jest ekologiczny kokosowy cukier, który jest niezwykle bogaty w minerały i witaminy, a do tego ma cudowny karmelowy posmak. Nie znam nikogo, kto mając do wyboru dwa pyszne desery nie sięgnie po ten, który dodatkowo jest bardzo, bardzo zdrowy i możemy zjeść go bez wyrzutów sumienia ; ) Polecam!!!
- 1 kg śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 45 g oleju kokosowego
- 30 g syropu klonowego
- 150 g płatków owsianych
- 15 g cukru kokosowego
- garść suszonego kokosa
- opcjonalnie ulubione lody do podania
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Każdą pokroić na osiem części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem. 100 g płatków owsianych zmielić bardzo dokładnie blenderem na mąkę. Dodać pozostałe płatki, płynny olej, syrop i cukier kokosowy, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać przygotowane śliwki, na koniec dodać suszony kokos. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 25-30 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z delikatesami ekologicznymi DrPelc
Wygląda przepysznie!!!
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
W takiej wersji jeszcze nie jadłam! dzisiaj będę robić 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
To musi być pyszne 🙂 cudowne zdjęcia!
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam mniam uwielbiam Twoje fit przepisy więc będę dziś robić 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
O cukrze kokosowym jeszcze nie słyszałam 😉 ale chętnie zrobię tą pyszność 🙂
Autor
Polecm wypróbować, jest pyszny! 🙂
Szybki deser cos dla mnie 🙂 i w formie komplementu muszę przyznać ze ten wcale nie wyglada na zdrowy 😉 miłej soboty!
Autor
Haha, dziękuję i wzajemnie 😉
O rety! Zjadam monitor <3
Autor
🙂 <3
Szkoda, że jakoś tak na odległość, przez monitor nie można sobie nałożyć małej porcyjki 🙁 Jadłabym 😀
Autor
Chętnie bym podesłała 🙂 pozdrawiam!
Wygląda przepysznie proszę o porcyjkę lub dwie 🙂
Autor
Proszę się częstować 🙂
Przepyszne! zrobilam z cukrem trzcinowym bo kokosowego jeszcze nie mam ale smak rewelacja i nikt z gosci nie poczul ze deser jest odchudzony a to zawsze mnie cieszy najbardziej 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mistrzostwo 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
U mnie podobnie – to dzieci rozpoczęły erę na biojedzenie 😉 Dziś zrobiłam ulubioną owsiankę szarlotkową 🙂 A to śliwkowe cudo zrobię jak dojadą kokosowe smaczki, zależy mi aby zrobić to dokładnie tak jak w przepisie 🙂
Autor
U mnie to samo, wcześniej jakoś się nie złożyło… 😉 co więcej odkąd dzieci się pojawiły to nawet nauczyliśmy się jeść regularnie, a ma to duże zalety 🙂 kokos u nas jest uwielbiany (może poza wodą kokosową, która jak na razie przechodzi tylko w koktajlach ; ) mam nadzieję, że i Wam posmakuje 🙂
Cudowny smak aż chce się więcej 🙂 wymieszałam jabłka ze śliwkami duet mega!
Autor
Super pomysł 🙂
Czy twoja kruszonka tez sie tak kleila przed pieczeniem?
Autor
Tak, olej kokosowy jest bardzo tłusty i trochę inaczej się sprawuje niż masło 🙂
moje ulubione crumble to właśnie te ze śliwek 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
dzięki dobrze wiedzieć myślałam że to może u mnie jakoś inaczej 🙂 czyli nie smakuje tak jak z masełkiem?
Autor
Nie, smaku masła nie przypomina 🙂 ale jest za to cudowny posmak kokosa i efekt przyrównałabym bardziej do granoli 🙂
Nooo efekt super jest 🙂 rzeczywiście coś jak owoce pod chrupiącym crunchy ale aż języki poparzyliśmy bo cieżko było wyczekać aż ostygnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Śniadanie to chyba najważniejszy posiłek w ciągu dnia więc rozpoczęłam go od tej witaminowej bomby z dodatkiem jogurtu (na lody przyjdzie czas później) 🙂 poniedziałek od razu weselszy 🙂
Autor
Miłego dnia! 🙂 🙂
Pychotka!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pycha w prostocie siła 🙂
Autor
🙂
wspanialy deser 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, super że posmakował 🙂
Przepyszne 🙂 idealny deser zwłaszcza po całej tej świątecznej nagonce 🙂 Zrobiłam z jabłkami i gruszkami 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Wspaniały zdrowy deser rodzinka zachwycona 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂