Dyniowa rolada

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych wypieków, bo mam dziś dla Was przepis na pyszną dyniową roladę z serowo-śmietankowym nadzieniem : ) Idealna na jesienną aurę : )
Polecam!!


pumpkin-roll

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości dyni)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki dyniowego puree

Składniki na nadzienie:

  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników. Powoli dodać wymieszane suche składniki i wymieszać silikonową szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać dyniowe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z blachy, przełożyć na blat i zwinąć roladę od jednego krótszego brzegu do drugiego. Przenieść na kratkę (ułożyć zwiniętą częścią do dołu, aby rolada się nie rozwinęła) i ostudzić do temp. pokojowej.

W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie zmiksować. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zwinąć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


dyniowa-rolada


rolada-dyniowa

Inspiracja

Komentarzy: 22

  1. Marcela
    29 września 2016 / 9:57

    Przepysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:39

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    29 września 2016 / 10:02

    Wręcz przeciwnie – dynia to cudowne warzywo i im więcej przepisów z jej wykorzystaniem tym lepiej 😉 Rolada wygląda pyszniutko 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:40

      Bardzo mi miło, bo czasem mam wrażenie, że ogrania mnie sezonowe szaleństwo i w kółko to samo bym jadła 😉

  3. Agata
    29 września 2016 / 10:36

    Musi smakować pysznie, nigdy nie robiłam rolady a co dopiero z dynią 😉

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:40

      Polecam wypróbować! u mnie też rolady są rzadko, choć bardzo je lubię 🙂

  4. Asia
    29 września 2016 / 10:43

    Marta a co to za twarożek śmietankowy? gdzie to dostać?

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:44

      Twarożek śmietankowy z Czarnkowa, u mnie w mieście widziałam go tylko w sklepach Lewiatan i najlepiej podpytać w jakie dni jest dostawa, bo raczej nie są to duże ilości. Polecam cały nabiał z Czarnkowa pycha! 🙂 ale jeśli nie ma dostępu do tego twarogu może być każdy półtłusty tylko dobrze zmielony i żeby nie był zbyt suchy można wymieszać dodatkowo z homogenizowanym śmietankowym 🙂

  5. Karo
    29 września 2016 / 11:26

    Dyni nigdy dość 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:44

      🙂

  6. Natalia
    29 września 2016 / 12:03

    Prezentuje się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:25

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Iza
    29 września 2016 / 13:16

    Mniam mniam cudowne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:26

      :))

  8. Patrycja
    29 września 2016 / 14:54

    Wow! Śliczne ślimaczki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:26

      Dziękuję 🙂

  9. Iwona
    29 września 2016 / 16:50

    Szczęściara ze mnie ze mam w lodowce zapas dyniowego puree wiec wieczorem jadę z tym tematem 👌🏻😋

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:26

      Super, czekam na relację jak smakowało 🙂

  10. Estera
    29 września 2016 / 20:55

    Słodkie roladki 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 22:27

      Dosłownie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:21

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 4 =