Ciasto z jabłkami

Bardzo prosty torcik z jabłkami zyskuje zupełnie nowe oblicze dzięki dodatkowi orzechowej kruszonki. Obowiązkowy punkt jabłkowego sezonu. Polecam!


ciasto-z-jablkami

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 700 g jabłek (pokrojonych w kostkę)
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masą dodać kolejne jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do masy, wymieszać silikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 25 g zimnego masła

Masło pokroić w małe kawałki, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić w blenderze (nie bardzo drobno, kawałki orzechów powinny być widoczne).


torcik-z-jablkami


ciasto-z-jablkami-i-kruszonka

Inspiracja magazyn „Kuchnia”

Komentarzy: 24

  1. Majka
    15 września 2016 / 10:16

    Z przyjemnością upiekę, bo zachęca całym sobą 😋Musi być smakowite…

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:53

      Daj znać jak posmakowało 🙂

      • Majka
        24 września 2016 / 22:48

        Jak dobrze, że jabłka są zawsze dostępne 😊 To ciasto jest genialne 😋 Uwielbiam taki smak

        • Marta
          Autor
          26 września 2016 / 11:38

          Takie proste ciacha u nas też zawsze wygrywają 🙂 są owoce, jest kruszonka to wiem, że na pewno posmakują 🙂

  2. Iwona
    15 września 2016 / 19:37

    Mniam kocham ciasta z jabłkami 🙂

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:53

      Idealnie się złożyło :))

  3. Natalia
    15 września 2016 / 21:06

    Wygląda bardzo apetycznie jutro upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:54

      Mam nadzieję, że posmakowało? 🙂

  4. Kaja
    15 września 2016 / 21:39

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:54

      Super :)))

  5. Ryba
    16 września 2016 / 9:36

    Super ciacho! zrobiłam z orzechami włoskimi bo pekanów nie mam gdzie kupić 🙂 szybkie takie jak lubimy 🙂

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:54

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  6. Ines
    16 września 2016 / 13:45

    Fajny przepis nie lubię cynamonu a tutaj o dziwo nie czuć i całość smakuje świetnie

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:56

      Cieszę się, że pomimo cynamonu, za którym nie przepadasz ciasto przypadło do gustu 😀

  7. ELA
    16 września 2016 / 20:30

    BARDZO DOBRE

    • Marta
      Autor
      16 września 2016 / 20:57

      Miło mi, że smakowało:)))

    • Marta
      Autor
      18 września 2016 / 19:02

      Mam tak samo 🙂 niestety jesień już się zbliża, ale takie wypieki na pewno ją osłodzą 🙂

  8. 20 września 2016 / 18:39

    Wygląda bardzo smakowicie! Chętnie bym zjadła kawałek 😉

    • Marta
      Autor
      20 września 2016 / 23:03

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  9. Mysza
    4 października 2016 / 16:21

    Ciacho jest super, proste i pyszne bez wydziwiania 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:10

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Beata
    19 września 2019 / 12:03

    Zrobione 😁 najlepsze ciacho z jabłkami jakie jadłam 😁😋 super przepis 😊😍

    • Marta
      Autor
      20 września 2019 / 13:09

      Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 5 =