Bardzo prosty torcik z jabłkami zyskuje zupełnie nowe oblicze dzięki dodatkowi orzechowej kruszonki. Obowiązkowy punkt jabłkowego sezonu. Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):
- 140 g miękkiego masła
- 140 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 225 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 700 g jabłek (pokrojonych w kostkę)
- 3 łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masą dodać kolejne jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do masy, wymieszać silikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
Składniki na kruszonkę:
- 50 g orzechów pekan
- 50 g mąki
- 25 g cukru trzcinowego
- 25 g zimnego masła
Masło pokroić w małe kawałki, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić w blenderze (nie bardzo drobno, kawałki orzechów powinny być widoczne).
Inspiracja magazyn „Kuchnia”
Z przyjemnością upiekę, bo zachęca całym sobą 😋Musi być smakowite…
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
Jak dobrze, że jabłka są zawsze dostępne 😊 To ciasto jest genialne 😋 Uwielbiam taki smak
Autor
Takie proste ciacha u nas też zawsze wygrywają 🙂 są owoce, jest kruszonka to wiem, że na pewno posmakują 🙂
Mniam kocham ciasta z jabłkami 🙂
Autor
Idealnie się złożyło :))
Wygląda bardzo apetycznie jutro upiekę 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało? 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super :)))
Super ciacho! zrobiłam z orzechami włoskimi bo pekanów nie mam gdzie kupić 🙂 szybkie takie jak lubimy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Fajny przepis nie lubię cynamonu a tutaj o dziwo nie czuć i całość smakuje świetnie
Autor
Cieszę się, że pomimo cynamonu, za którym nie przepadasz ciasto przypadło do gustu 😀
BARDZO DOBRE
Autor
Miło mi, że smakowało:)))
orzechy i jabłka zawsze kojarzą mi się z jesienią 🙂
Autor
Mam tak samo 🙂 niestety jesień już się zbliża, ale takie wypieki na pewno ją osłodzą 🙂
Wygląda bardzo smakowicie! Chętnie bym zjadła kawałek 😉
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Ciacho jest super, proste i pyszne bez wydziwiania 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Zrobione 😁 najlepsze ciacho z jabłkami jakie jadłam 😁😋 super przepis 😊😍
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂