Kruche angielskie bułeczki pasują idealnie na śniadanie, ale z dodatkiem borówek stanowią też świetny deser i dodatek do popołudniowej herbaty. Najlepsze na ciepło z dodatkiem masła, dżemu, jogurtu a nawet śmietany : ) Polecam!
- 280 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 g zimnego masła
- 160 g borówek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 ml słodkiej śmietany 36% + ok. 10 ml do posmarowania bułeczek
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać nożem do czasu aż kawałki masła będą bardzo malutkie, prawie niewidoczne w cieście. Dodać borówki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszać. Jajka rozbełtać widelcem, dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać. Przelać do suchych składników, połączyć za pomocą widelca, uważając żeby borówki się nie rozpadły. Przełożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i uformować kwadrat o boku 16 cm. Pokroić na 4 mniejsze kwadraty, a następnie każdy z nich na 2 trójkąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną, oprószyć cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 16-18 minut do czasu aż góra delikatnie się zezłoci. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na kratce, podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Inspiracja „The Kinfolk Table”
Kochani dziękuję Wam również za liczny udział w konkursie z Groupon.pl Jak widać kuchnia śródziemnomorska nie jest Wam obca i dzięki Wam poznałam kolejne wspaniałe przysmaki : ) Wybór zwycięzców był bardzo trudny, ale ostatecznie nagrody zostały przyznane:
MirkaWu – tort pizzowy za zaskakującą wariację na temat śródziemnomorskiej kuchni i umiejętne połączenie fascynacji włoskich i polskich smaków.
MichałO – za obrazowe i bardzo oryginalne powiązanie sztuki kulinarnej z muzyką i podanie pysznego pomysłu na ravioli.
Anula81 – za bardzo kreatywne podejście do zadania konkursowego i wesołą historię opisująca klimat śródziemnomorskich posiłków wraz z przepisem na smaczny posiłek.
Gratulujemy!
Wyglądają przepysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
muszę je wreszcie zrobić, bo stanowczo się za długo zbieram 🙂
Autor
Warto wypróbować, mają swój specyficzny urok 🙂
Właśnie, trzeba w końcu scones zrobić 😁Kuszą😋
Autor
Są szybkie i proste, więc mam nadzieję, że się skusicie 🙂
Pycha! super smakowały na śniadanko 🙂 Mąż wsuwał jeszcze ciepłe z masełkiem które super się rozstapiało ale dla mnie obowiązkowo nutella 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne 🙂 fajnie bo wczesniej nie jadłam choć w Angli spędziłam nawet kilka miesięcy 🙂
Autor
Tak to często bywa 🙂 cieszę się, że mogłaś nadrobić po powrocie do Polski 🙂
Sama nie wiem czy bardziej mi przypominają bułki czy ciastka hih ale bardzo smakowite wyszły 🙂
Autor
Najważniejsze, że smakowały 🙂
Ktoś tu dostanie słodkie śniadanie do szkoły 😋 I coś czuję że będą prośby o jeszcze. Ja delektuje się nimi późnym wieczorkiem, a co tam😄
Autor
I słusznie 🙂 najlepsze na ciepło i przecież trzeba spróbować zanim poda się dzieciom 😀 😀
Uwielbiam! jadłam je jak na krótko mieszkałam w londynie i nie wiedziałam że są takie łatwe do przygotowania 🙂 o wiele smaczniejsze niż sklepowe i na pewno o niebo zdrowsze 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pychotka 😋
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Kurczę, a mi one chyba nie wyszły, ciasta w ogóle nie mogłam uformować, lepiło się do dłoni i rozsypywało, nie można było utworzyć jednej całości o pokrojeniu w trójkąty mogłam pomarzyć.
Mimo tego, szkoda mi było produktów, przerzuciłam na blachę i upiekłam. Wyszło zupełnie nie słodkie i za bardzo spieczone.
Następnym razem mogłabym potrzymać ok.2 min krócej w piekarniku, ale nie wiem co nie tak z tym ciastem.
Autor
Ciasto na scones nie jest takie gładkie i elastyczne jak np. drożdżowe, dlatego inaczej się z nim pracuje 🙂