Pulla, słodki fiński chlebek

Pulla to słodki fiński chleb z cynamonem i kardamonem. Przepis znalazłam w intrygującej pozycji „The Kinfolk Table” i nie miałam watpliwości, że muszę zacząć właśnie od niego : ) Nie udało mi się uzyskać idealnego książkowego kształtu, zbyt mocno wyrosły w piekarniku, nadzienie odrobinę zaczęło się rozpływać, ale przedłużyłam delikatnie czas pieczenia i w nagrodę otrzymałam te pyszne maślane chlebki z dodatkiem słodkiej cukrowo-cynamonowej skorupki.  Są obłędne, zwłaszcza jedzone na ciepło. Polecam!!!


pulla

Składniki na ciasto (8-10 sztuk):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 125 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3/4 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Drożdże wymieszać z mlekiem, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mąkę, cukier, kardamon i sól, zmiksować do połączenia. Dodać zimne masło i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 8 min.) Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie. Masło zmiksować z cukrem, cynamonem i kardamonem do uzyskania w miarę puszystej masy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 0,64 cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zaczynając od dłuższego boku ciasno zwinąć ciasto w roladę. Przekroić na 8-10 trójkątów. Górną część trójkąta przycisnąć do dołu w kierunku środka otrzymując drożdżówki z widocznymi paskami masy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po tym czasie wysmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 205 C (termoobieg) przez ok. 15 minut  do czasu aż zbrązowieją i cukier się skarmelizuje ( w oryginale 10-12). Podawać na ciepło.

Smacznego!


pulla-finski-slodki-chleb

Komentarzy: 41

  1. Kinga
    31 sierpnia 2016 / 12:28

    Wyglądają obłędnie a na Kinfolka choruje od dawna 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:29

      Miałam to szczęście, że Siostra mnie nim obdarowała i jestem oczarowana 🙂

  2. Majka
    31 sierpnia 2016 / 15:17

    Piękne!!! Aż ślinka cieknie…Już wyobrażam sobie je w towarzystwie kawki z mlekiem 😋

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:28

      Do kawki, herbaty a nawet mleka idealne 🙂

  3. Magda
    31 sierpnia 2016 / 16:18

    Cudowne i ten zapach który musi unosić się w domu 😍

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:28

      Dziękuję, zapach nie do zastąpienia 🙂

  4. Iwona
    31 sierpnia 2016 / 18:25

    Mniam mniam uwielbiam takie wypieki 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:28

      U nas też należą do ulubionych 🙂

  5. Justysia
    1 września 2016 / 10:07

    Przepyszne są, słodziutkie mocno maślane zniknęły w oka mgnieniu :))

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:28

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Tylka
    1 września 2016 / 16:15

    Super ciasto! Trochę jestem zdziwiona że drożdżowe bez jajek ale bardzo elastyczne a po upieczeniu mięciutkie a chrupiąca skorka rzeczywiście cudowna 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:27

      Bez jajek, a jakie pyszne prawda? 🙂

    • Marta
      Autor
      3 września 2016 / 18:27

      Zdecydowanie 🙂

  7. Kasia J.
    4 września 2016 / 16:03

    Cudowny smak <3

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:45

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Martyna
    4 września 2016 / 23:40

    Rodzinka sie zajadala az milo 🙂 moje dzieciaczki raczej za wypiekami nie przepadaja ale „buly” zeszly wszystkie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 września 2016 / 14:45

      Super, bardzo mi miło 🙂 moje dzieci również kochają wszystkie drożdżowe „buły” 🙂

  9. Ania
    10 września 2016 / 22:31

    Najlepsze drożdżowe zawijańce jakie jadłam! o tym że sama robiłam nie wspomne 🙂 jestem pełna podziwu dla Pani pasji i wiele wypieków już u Pani wypróbowałam wszystkie wychodzą pyszne, gratuluję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:42

      Bardzo dziękuję!!! 🙂 świetna motywacja 🙂

  10. Majka
    10 września 2016 / 23:28

    Otworzyłaś mi wrota niebios…to musi być „nektar Bogów”🤗

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:49

      Co za piękna rekomendacja :)))

  11. Kaja
    26 września 2016 / 23:10

    Przepyszne! a do drożdżowych nie mam ręki 🙂 koleżanki nadal nie wierzą, że sama zrobiłam 🙂 Przepis oczywiście poszedł w świat 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:27

      Gratulacje 🙂 bardzo się cieszę, że się udało! 🙂

  12. docia
    10 października 2016 / 17:29

    Przepyszne, gratuluję przepisu.

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:28

      Dziękuję super, że posmakowało 🙂

  13. Malwina
    20 listopada 2016 / 23:28

    Bardzo smaczne i jedyna wada, że nie doczekają do jutra a miały być dla dzieci do sniadaniówki 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:50

      Mam nadzieję, że takie wady są do zaakceptowania 🙂

  14. Natalia
    22 listopada 2016 / 17:06

    Przepyszne są 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 22:47

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Ula
    7 stycznia 2017 / 13:46

    Obłędne i poradziłam sobie z nimi a do drożdżowego nie mam ręki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:16

      Bardzo dobra wiadomość 🙂 mam nadzieję, że udało się odczarować obawę przed drożdżowymi wypiekami 🙂

  16. Gosia
    11 lutego 2017 / 19:48

    Bułeczki idealne tak smakuje skandynawia <3

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:35

      Bardzo dziękuję 🙂

  17. Aśka
    1 marca 2017 / 22:59

    Przepyszne wyszły 🙂

  18. Aga
    1 września 2017 / 10:11

    Uwielbiam je 🙂

    • Marta
      Autor
      1 września 2017 / 23:58

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Natalia99
    27 października 2017 / 9:24

    Pycha dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2017 / 19:51

      Super, że posmakowało 🙂

  20. Ania
    26 listopada 2023 / 12:43

    Dzień dobry! Czy wyjdą ok jeżeli ciasto nie podwoiło swojej objętości? Zostawiłam je w ciepłym miejscu na godzinę ale nic nie wyrosło. Może to przez zimne masło?

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2023 / 13:12

      Jeśli zupełnie nic nie wyrosło to może coś nie tak z drożdżami? Proszę dać ciastu jeszcze chwilę, zimą drożdżowe może potrzebować więcej czasu, można spróbować wstawić przykrytą misę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40° C i obserwować, czy zacznie wyrastać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 16 =