Ciasto na pizzę ulubione

Jak wiecie jestem wielką miłośniczką Katie Davies, głównie jej przepięknych zdjęć, ale zaczęłam również zgłębiać wybrane przepisy : ) Do moich faworytów należy ciasto na pizzę, które delikatnie zmodyfikowałam wg naszych upodobań. Jest cienkie, chrupiące i bardzo proste do przygotowania. Dokładam do tego pomidorowy sos, ulubione dodatki i przepyszny obiad gotowy. Polecam!!!!


pizza-najlepsza
Składniki (2 pizze o średnicy 32 cm):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (najlepiej chlebowej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 200 ml letniej wody

Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. U mnie zajmuje to ok. 7 minut. Jeśli nie posiadacie miksera mąkę należy przesiać do dużej miski, w środku zrobić wgłębienie, dodać szczyptę soli, cukier, drożdże. Wlać oliwę oraz letnią wodę. Mieszać widelcem stopniowo zgarniając mąkę z obrzeży. Po zgarnięciu całej mąki czystymi dłońmi wyrobić jednolite ciasto, a następnie przełożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać kolejne 5 minut starając się je rozciągnąć.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na pizzę o średnicy 32 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos pomidorowy, ulubione dodatki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 C (termoobieg + dolna grzałka) ok. 12-15 minut do czasu aż brzegi ciasta staną się złocistobrązowe. Opcjonalnie przed podaniem można posypać oregano.

Smacznego!

Składniki na pomidorowy sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 duża szczypta oregano
  • 1 mała szczypta bazylii
  • 1 mała szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory przełożyć do garnka (bez zalewy) dodać przyprawy, zmiksować. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.

Dodatki:

  • kukurydza (ok. 1/2 puszki)
  • tuńczyk (1 puszka w sosie własnym)
  • papryka (ok. 1/2 małej sztuki)
  • ser mozzarella (ok. 300g)


Ciasto-na-pizze-przepis

Komentarzy: 58

  1. Natalia
    18 sierpnia 2016 / 14:29

    Pysznie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2016 / 15:11

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Misia
    18 sierpnia 2016 / 14:43

    Kocham pizzę zwłaszcza w domowym wydaniu 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2016 / 15:10

      U nas też często gości 🙂

  3. Ana
    18 sierpnia 2016 / 14:50

    Dziwny dobór dodatków muszę spróbować 😉

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2016 / 15:10

      Koniecznie, naprawdę świetnie się komponują 🙂

  4. Majka
    18 sierpnia 2016 / 15:03

    Robię identyczne ciasto na pizzę ☺ Sos taki sam tyle że jeszcze z czosnkiem i odrobinką pieprzu ☺ Cała rodzina uwielbia, często o nią proszą ☺ Dodatki nakładamy przeróżne ale takiego mixu jak Ty prezentujesz jeszcze nie robiłam. Wygląda przepysznie☺

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2016 / 15:10

      Super :))) u mnie często bywał w sosie i czosnek i podsmażona cebula choć przyznam, że z lenistwa często już nie dodaję 😀 polecam wypróbować ten mix dodatków może nietypowy, ale jak dla mnie super 🙂

      • Majka
        19 sierpnia 2016 / 21:47

        Dodatki super 🙂 Było pysznie i szybko zniknęło 😉

        • Marta
          Autor
          19 sierpnia 2016 / 21:53

          Super, miło jest przekonywać innych do moich połączeń 🙂 nawet Mąż szybko dołączył do miłośników, a wcześniej wyłącznie hawajska 😀

  5. Kacha
    18 sierpnia 2016 / 21:02

    Pysznie się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2016 / 21:51

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. Aga
    18 sierpnia 2016 / 22:41

    Ajjj dlaczego ja zawsze muszę po nocy do Cb zaglądać?! teraz będzie mi się śnić ta pizzunia 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2016 / 21:51

      Mam nadzieję, że będą to prorocze sny 😉

  7. Iwona
    19 sierpnia 2016 / 12:17

    Wygląda obłędnie, wieki nie jadłam !!!

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2016 / 21:51

      Jest okazja do nadrobienia, polecam! 🙂

  8. Nika
    19 sierpnia 2016 / 13:54

    Jak dobrze że już weekend 🙂 a jak weekend to impreza i pizza wleci 🙂

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2016 / 21:51

      Dobre podejście 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2016 / 9:35

      Polecam koniecznie z tym ciastem 🙂

  9. Kinia
    14 października 2016 / 21:39

    Okazuje się że nawet bez pieca i specjalnego kamienia można w domu upiec przepyszną pizzę!!! przepis jest rewelacyjny biorę kawałek do ręki jest chrupiące cienkie ciasto które nie łamie mi się w ręce i nic z niego nie spływa, geniusz!

    • Marta
      Autor
      14 października 2016 / 21:45

      Bardzo mi miło, że pizza smakowała 🙂

  10. Nora
    4 listopada 2016 / 15:21

    Przepyszna pizza 🙂

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2016 / 18:42

      Super, że posmakowała 🙂

  11. Alina
    9 grudnia 2016 / 15:05

    Idealne pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:16

      Bardzo mi miło i również pozdrawiam 🙂

  12. Bożena
    16 grudnia 2016 / 15:51

    Najlepsze ciacho polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:00

      Super, że smakuje 🙂

  13. Olaf
    27 stycznia 2017 / 15:44

    Pizzy nic nie brakuje od kupnej z pizzeri 🙂 super myk z rozgrzaniem piekarnika na maksa 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:26

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Kasia
    3 marca 2017 / 15:09

    Wyszła idealna 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2017 / 1:00

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. Izabela
    17 marca 2017 / 15:47

    Jak z pizzeri!!!

    • Marta
      Autor
      18 marca 2017 / 1:03

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Ania
    31 marca 2017 / 20:02

    Rewelacyjnie wyszła dziękuję za inspiracje Twoje przepisy zawsze sie sprawdzają 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  17. Kinia
    5 maja 2017 / 15:03

    Jest super!

    • Marta
      Autor
      7 maja 2017 / 0:52

      Super, że posmakowało 😉

  18. Mala Mi
    6 października 2017 / 14:29

    Pizza wyszła idealna 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:00

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Iza
    15 grudnia 2017 / 16:26

    Super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2017 / 16:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  20. Daria
    2 marca 2018 / 16:15

    To moj ulubiony przepis na pizzę korzystam z niego juz za każdym razem 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:48

      Super, bardzo mi miło 🙂

  21. Zosia
    2 maja 2018 / 14:05

    Rewelacyjne ciasto!!! Pizza krucha chrupiąca mega !!!

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:48

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  22. Anna
    3 sierpnia 2018 / 18:03

    Ile świeżych drozdzy nalezaloby dodac?

    • Marta
      Autor
      7 sierpnia 2018 / 0:33

      Dodałabym ok. 15g świeżych 🙂

  23. Anita
    29 października 2018 / 18:49

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2018 / 1:08

      🙂

  24. gastronet24
    9 lipca 2020 / 14:23

    Nie tylko ciasto wpływa na smak pizzy, ale również sposób jej wypiekania. Najlepszy będzie profesjonalny piec do pizzy, jednak w warunkach domowych musi nam wystarczyć piekarnik z odpowiednią funkcją do pizzy.

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:09

      Trzeba sobie jakoś radzić 😉

  25. Justyna
    11 czerwca 2021 / 14:06

    Ciasto rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      13 czerwca 2021 / 17:20

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  26. Alicja
    1 lipca 2022 / 13:28

    Odkąd trafiłam na ten przepis nie robię juz innej pizzy 😊 ważna jest tez maka polecam wymieszać typ 00 i semoline wychodzi kruchutka jak z pieca z pizzeri! Palce lizać 😊

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2022 / 1:10

      Super 😀

  27. Ida
    31 marca 2023 / 15:45

    Bardzo dobre

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2023 / 3:20

      Super, że zasmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 24 =