Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas… ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : ) Polecam!!!


muffinki-ze-sliwkami-i-cynamonem

Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

  • 150 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 200 g śliwek

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko roztrzepać z kefirem i olejem. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do gotowej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ważne aby po wyjęciu patyczka ze środka muffinki nie był on oblepiony ciastem.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 60 g masła

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.

Smacznego!


muffiny-ze-sliwkami


muffiny-ze-sliwkami-i-kruszonka

Inspiracja


Dzień polskiej żywności 2016

Komentarzy: 40

  1. Gosia
    16 sierpnia 2016 / 11:46

    O mam akurat kilogramy śliwek i poza powidłami zero pomysłu co z nimi zrobić 🙂 PS Piękne zdjęcia!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:11

      Bardzo dziękuję 🙂 domowe powidła zawsze są pyszne, ale muffinki dla odmiany na pewno również posmakują 🙂

  2. Natalia
    16 sierpnia 2016 / 12:08

    Kocham połączenie śliwek z cynamonem zresztą od Ciebie je zapożyczylam 🙂 muffinki prezentują się cudownie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:11

      Cieszę się, że udało mi się zachęcić do takiego połączenia 🙂

  3. 16 sierpnia 2016 / 12:09

    śliwki dojrzewają to oznaka że jesień blisko, szkoda ale na szczęście takie muffinki smakują przez cały rok 🙂 piękne zdjęcia:)

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:11

      Dziękuję 🙂 I zdecydowanie, każda pora jest dobra na muffiny 🙂

  4. Karo
    16 sierpnia 2016 / 13:23

    Już czuję jak musi u Ciebie teraz pachnieć w domku 🙂 na pewno się skuszę i sama upiekę trzymaj kciuki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:12

      Zapach niesamowity ! 🙂 także dlatego tak kocham piec 😉

  5. Ewa.I.
    16 sierpnia 2016 / 14:39

    Uwielbiam śliwki zwłaszcza w wypiekach <3 nie trzeba mnie przekonywać lece po składniki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:12

      Daj znać jak smakowało :)))

    • Dorota
      20 sierpnia 2020 / 23:40

      Mufinnki przepyszne! Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam 🙂

      • Marta
        Autor
        25 sierpnia 2020 / 22:55

        Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  6. mała mi
    16 sierpnia 2016 / 15:03

    o jejju jakie słodkie 🙂 notuję do zrobienia 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:12

      Super, mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po wypieku 🙂

  7. Majka
    16 sierpnia 2016 / 16:18

    Piękne 🙂 Ja też już zaczęłam wypieki ze śliwkami a dokładnie zrobiłam śliwki pod migdałową kruszonką. W zeszłym roku za późno się za nie wzięłam 😉 Babeczki koniecznie do upieczenia!

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:13

      Uwielbiam owoce pod kruszonką (w każdym wariancie 😉 ) Babeczki stanowią miłą odmianę do zabrania na wynos 🙂

      • Majka
        17 sierpnia 2016 / 19:02

        Przecudowne 😋 Od dziś najpyszniejsze babeczki na świecie 😉

        • Marta
          Autor
          17 sierpnia 2016 / 22:59

          Mamy zdecydowanie podobne smaki 🙂 Już szykuję się na powtórkę 🙂

          • Majka
            17 stycznia 2017 / 20:06

            Marto, co sądzisz o mrożonych śliwkach do tych muffinek?

          • Marta
            Autor
            18 stycznia 2017 / 1:33

            Moim zdaniem się uda 🙂

  8. Niska
    16 sierpnia 2016 / 16:52

    Dla mnie też nieodłącznie śliwki oznaczają jesień choć w sumie pojawiają sie latem ale jakieś smutne te owoce może takie muffiny je odczarują 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:13

      Mam nadzieję, że tak się stanie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 0:14

      Super, że przypadły do gustu 🙂 u mnie też teraz śliwki na tapecie 🙂

  9. Tysia
    17 sierpnia 2016 / 8:52

    Dlaczego mają taki ciemny kolor?

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 22:58

      To przez dodatek cukru trzcinowego i cynamonu 😉

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 22:58

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  10. Jaga
    17 sierpnia 2016 / 13:52

    Pyszne są fajne rozpoczęcie sezonu na śliweczki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2016 / 22:58

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Magda
    3 października 2016 / 14:47

    NALEPSZE MUFFINKI JAKIE JADŁAM!!!

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:26

      Bardzo mi miło, że tak posmakowały 🙂

  12. KInia
    3 sierpnia 2017 / 18:38

    Muffinki idealne, najlepsze jakie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2017 / 22:02

      Bardzo mi miło 🙂

  13. Aga
    10 sierpnia 2017 / 17:42

    Uwielbiam to połączenie śliwki cynamon i kruszonka 🙂 na jednej się nie skończyło 🙂

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2017 / 19:40

      Super 😀

  14. Zuza
    9 września 2019 / 19:18

    Przpeyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:35

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Agnes
    28 sierpnia 2020 / 16:02

    Świetny przepis lepszych nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 września 2020 / 11:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 3 =