Czakczuka

Czakczuka to danie szczególnie popularne w rejonach Morza Śródziemnego (spotkacie ją również pod nazwą szakszuka). Dla mnie stanowi pożywne śniadanie, choć sprawdzi się również jako lekki lunch. Połączenie jajek z pomidorowym sosem to jedno z najlepszych połączeń, a dodatek ulubionych warzyw dodatkowo potęguje przyjemne doznania smakowe. Polecam!!!

czakczuka

Składniki:

  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 cukini
  • 1 duża cebulka dymka
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki, bez zalewy)
  • szczypta cukru trzcinowego, szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu), sól, pieprz, olej kokosowy do podsmażenia
  • 4 jajka

Paprykę pokroić w paski, cukinię i cebulę w małą kostkę. Całość podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przyprawy. Gotować razem przez kilka minut, a następnie wbić jajka i trzymać na ogniu do czasu ścięcia się białka.

Smacznego!

Komentarzy: 22

  1. Michalina
    2 października 2016 / 12:37

    Pyszne śniadanie :0

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:21

      Zdecydowanie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:21

      Ja też! 🙂

  2. Hania
    2 października 2016 / 23:12

    Najlepsze śniadanko i kolacja też <3

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:22

      <3

  3. Milena
    3 października 2016 / 9:31

    Dobre rozpoczęcie tygodnia 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:22

      Zdecydowanie 🙂

  4. Majka
    3 października 2016 / 11:20

    Trzeba skosztować ☺

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:22

      Polecam, pycha! 🙂

      • Majka
        6 października 2016 / 16:46

        Nie spodziewałam się że to będzie aż taak pyszne😋 A mój maluch jak wcinał – świetna propozycja dla dzieci!

        • Marta
          Autor
          6 października 2016 / 18:57

          Super, że posmakowało 🙂 polecam jeszcze wersje z białą fasolą lub/i chorizo 🙂

  5. Kaja
    3 października 2016 / 12:02

    Wspaniałe danie 🙂 co prawda dla mnie na śniadanko tylko kawa ale na lunch było pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:23

      Super, że posmakowało 🙂 u nas śniadanie to podstawa 🙂

  6. 3 października 2016 / 18:49

    Pyszne! Zjadłabym takie danie na późne niedzielne śniadanie! Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:26

      Mam nadzieję, że przy kolejnej niedzieli się uda 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Gabi
    4 października 2016 / 16:14

    Od dzisiaj oficjalnie jadam śniadanie 🙂 dla mnie bomba choć zrobiłam z myślą o moim chłopaku… na szczęście się podzielił 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:09

      Aż się uśmiechnęłam jak czytałam Twój komentarz 😉 bardzo dobrze, że się podzielił! 🙂

  8. 4 października 2016 / 21:24

    Wygląda naprawdę przepysznie 🙂 Tanie śródziemnomorskie to zdecydowanie moi faworyci w kuchni zagranicznej 🙂 Na pewno spróbuje swoich sił 😉
    Pozdrawiam i czekam na kolejne posty!

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:11

      Bardzo dziękuję i proszę dać znać jak smakowało 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  9. Iza
    10 października 2016 / 18:04

    Cudowne śniadanko! robiliśmy w weekend ale chyba w tygodniu też się skuszę bo choć wygląda wcale nie jest czasochłonne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:29

      Dokładnie, szybko i pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 + 15 =