Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu słodyczami Kinder. Ich miłośnicy na pewno będą zachwyceni : ) Polecam!!!
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki (temp. pokojowa)
- 2 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy.
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Maślankę roztrzepać z jajkami. Dodać ekstrakt z wanilii oraz olej, wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Powoli wlać gorącą kawę i wymieszać do połączenia się składników (masa będzie bardzo rzadka). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 70-90 minut, patyczek wbity w środek powinien wyjść nieoblepiony ciastem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przed krojeniem najlepiej odczekać całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty.
Składniki na krem:
- 500 g twarogu śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki pełnotłustego mleka w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 fixy do śmietany
Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, kakao i mlekiem w proszku. Dodać kremówkę, zmiksować do uzyskania puszystego kremu. Dodać fixy do śmietany i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak otrzymaną masą przełożyć blaty tortu, cienką warstwą kremu posmarować również brzegi i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej jedną godzinę.
Polewa:
- 80 ml śmietanki kremówki 36 %
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Śmietankę mocno podgrzać (ale nie zagotowywać). Czekolady połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą śmietanką, odstawić na minutę, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli w polewie pozostaną nierozpuszczone kawałki czekolady całość można ponownie delikatnie podgrzać. Odstawić do ostygnięcia na ok. trzy minuty, aby nie zastygła za mocno. Małą łyżeczką nakładać małe porcje i wylać na brzegi ciasta, polewa powinna powoli spłynąć i zastygać. Resztą posmarować wierzch ciasta i „przykleić” ozdoby.
Ozdoby:
- 2 opakowania Kinder Czekolady
- 1 Kinder Niespodzianka
- 1 opakowanie Kinder Buno
- 1 opakowanie Schokobons
Smacznego!
Wow 😃Ale efektowna słodkość 😃
Autor
Jest równie pyszna 🙂 i nawet nie taka słodka jak wygląda (pomijając dekorację ;))
Teraz to zaniemówiłam 🙂 Pięknie się prezentuje! robiłam kiedyś to ciasto czekoladowe od Ciebie i było pyszne, idealnie wilgotne 🙂 nie pomysłałabym że nada się też na tort super bo u mnie to taki jeden miłośnik kinderków pomieszkuje i to wcale nie o Synusia chodzi 😉
Autor
Ciasto jest super, często do niego wracam w różnych odsłonach 🙂 a jako baza tortu spisuje się świetnie, łatwo się kroi na blaty, jest fajnie wilgotna i dobrze utrzymuje kremy 🙂
Bajeczny i nieprawdopodobnie kuszący. Znam takiego jednego małego łasucha, który by oszalał na jego widok 😀
Autor
To tak jak u mnie 🙂 Polecam przygotować małemu łasuchowi, na pewno nie będzie rozczarowany 🙂
Tort był pyszny, dziękujemy! Goście nadal go wspominają 🙂
Autor
Nie ma za co! Bardzo się cieszę, że mogłam sprawić trochę radości 🙂 Pozdrowienia dla Nelci :*
Wygląda nieziemsko 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda obłędnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Cud miód 🙂
Autor
🙂
ciacho wygląda naprawdę świetnie 🙂 każdy solenizant takim będzie zachwycony 🙂
Autor
Bardzo dziękuję <3
Przepyszny!!! a krem na bazie serka obłędny i co wazniejsze nie za słodki na pewno wykorzystam do zwyklego torciku 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wczoraj zrobiłam to cudo na urodziny córeczki, jej mina bezcenna bo też kocha kinder słodycze 🙂 Tort nie jest taki trudny na jaki wygląda choć ciasto po przygotowaniu wygląda jak ciemna woda i już myślałam że coś nie tak i drżałam o powodzenie akcji 🙂 na szczęście w piekarniku ładnie się związało choć długo to trawało aż patyczek był suchy 🙂 krem ideał, poleam :)))
Autor
Bardzo mi miło, że niespodzianka się udała 🙂
Dziękuje, tort rewelacyjny, smak i wygląd zachwyca !
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się że tort przypadł do gustu 🙂
Wygląda fantastycznie. Planuje upiec na urodziny syna, tylko proszę powiedź czy mam użyć zwykłego białego sera czy z wiaderka.
Autor
Użyłam twarogu śmietankowego z Czarnkowa 🙂 Pasuje świetnie bo jest już zmielony w kostce. Zwykły twaróg najlepiej zmielić 3 razy, a w przypadku sera z wiaderka warto spojrzeć na skład, żeby nie było zbędnych dodatków 🙂
Tort jest obłędny!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Posmakował to mało powiedziane! gości nie szczędzili zachwytów a Jubilatka pękała z dumy z mamusi 🙂 największe szczęście
Autor
:)))
Tort ideał! ciasto samo w sobie przepyszne i chetnie powtórzę nawet bez dodatków! masa ekstra nie za słodka, fajnie się komponuje z czekoladowymi dodatkami a ten twaróg śmietankowy to odkrycie roku! od tej pory już z innym nie piekę choć w moim mieście nie jest łatwo go upolować 😀
Autor
Jestem przeszczęśliwa czytając takie komentarze 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam na urodziny Córci wszyscy zachwyceni a szczególnie ona 🙂
Autor
Bardzo się cieszę zwłaszcza, że Córka była zadowolona 🙂 Wszystkiego dobrego dla Córeczki, pozdrawiam 🙂
Tort jest przepyszny, mój Tomuś był przeszczęśliwy 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Idealny polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Wyszedł pyszny!!!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Kremówkę przed dodaniem zmiksować? Czy dodać płynną?
Autor
Dodać płynną, dopiero później zmiksować 🙂
Wyszedł przepyszny wszystkie dzieciaki dosłownie buzie do ziemi :)))
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Tort wygląda kusząco chciałabym go zrobić ale nie wiem co będzie jak moje małe towarzystwo wyczuje kawę:/. Czy można ją czymś zastąpić ?
Autor
Kawa nie jest wyczuwalna, u nas ani dzieci ani nawet dorośli się nie zorientowali 😉 Ewentualnie można zastąpić gorącą wodą.
Och jak ja się bałam podjąć tego dzieła ale wyszło pysznie i to bez poprawek! ślepo zaufałam jak zawsze Twoim przepisom i mam efekt jak ze zdjęcia a cukiernik ze mnie naprawdę kiepski 🙂 Dziękuję bardzo!!!!
Autor
Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂
Witam
Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki – czy to ma być śmietanka czy śmietana 36%? 🙂
Autor
Witam 🙂 użyłam śmietanki 36 %, ale śmietana 36 % też się sprawdzi (np. z piątnicy 🙂 )
Rewelacyjny mój synek był wniebowzięty dzięki za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny jest i wyglądem zachwycił jubilatkę 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
A tpryownica o wymiarach 24 może być? Może podpowie Pani jak zwiększyć składniki na ciasto? 🙂
Autor
Tak, może być 🙂 Zrobiłabym z 1,5 porcji. Dokładnie na tortownicę 24 cm wychodzi 1,31 porcji, ale tak będzie problematycznie do przeliczania 😉
A tortownica o wymiarach 24 może być? Może podpowie Pani jak zwiększyć składniki na ciasto? 🙂
Tort przepyszny jubilat zachwycony 👍🏻
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Czy podpowie Pani o ile zwiększyć składniki na tortownica o wymiarach 24? 🙂 w sobotę roczek synka i chce zrobić ten torcik 🙂