Makaron z suszonymi pomidorami i fetą to jedno z prostszych dań, które przyrządzam, gdy moja lodówka świeci pustkami i nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Pomimo tych kilku niepozornych składników efekt jest zadziwiająco pyszny i otrzymujemy smak, do którego chce się wracać : ) Polecam!!!
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 3 łyżki oliwy bazyliowej
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 4 suszone pomidory (suszone bez zalewy/oleju)
- 50 g sera feta
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę pilnując, aby się nie przypalił. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory, podsmażać kilka minut. Dodać ser feta pokrojony w małą kostkę, wymieszać. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać, aż całość pokryje się sosem. Podawać od razu.
Smacznego!
UWIELBIAM TAKIE DANIA
Autor
Bardzo mi miło, że utrafiłam z przepisem 🙂
Wygląda pysznie idealny letni obiadek 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
To danie zdecydowanie dla mnie 😁 Uwielbiam makaron, zresztą zaraziłam sympatią do niego całą rodzinkę 😁 Brak mi tylko oliwy bazyliowej.
Autor
U nas makaron też wiedzie prym do tego stopnia, że nasze dzieci mogłyby jeść na obiad sam suchy makaron… 😉 Bez problemu możesz użyć zwykłej oliwy i przesmażyć na niej posiekaną bazylię lub dodać więcej natki pietruszki 🙂
Dziękuję za radę 🙂 W takim razie już wiem co zrobię na jutrzejszy obiadek 🙂
Autor
Nie ma za co, pozdrawiam 🙂
prosto, pysznie i szybko 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Po prostu py-cho-ta!!!😉 Dzieciaki wcinają że aż uszka się trzęsą😊Moja bajka😊
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało, często prostota to jest to 🙂
dobraaa, to ja wrzucam bezglutenowy i jadę z tematem <3
Autor
Koniecznie 🙂 od dawna na diecie bezglutenowej jesteś? 🙂
Obłędny, aromatyczny a do tego taki prosty do przygotowania!!!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu :))
Pycha wszystko tak jak lubię 🙂 dałam penne i też pasuje 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Pora na kolejne wariacje 🙂
Świetny pyszny obiadek 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Proste i ładnie prezentujące się danie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Mam właśnie spaghetti z pszenicy durum w szafce i nie zawaham się go użyć :). Podobno trochę zdrowsze niż zwykłe pszenne a równie smaczne. A takie proste przepisy na makarony bardzo lubię. Szybkie i smaczne dania z tego wychodzą
Autor
Dokładnie, jak nie ma czasu na gotowanie zawsze powstają najpyszniejsze rzeczy 🙂 Smacznego! 🙂
Danie niesamowicie proste ale na pewno bardzo smaczne, połączenie suszonych pomidorów i fety to bardzo dobra kombinacja 🙂 Pozdrawiam !
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂
A o co chodzi z tym makaronem durum? Czemu jest zdrowszy? Gdzie w ogóle taki kupujesz?
Autor
Użyłam tutaj makaronu pełnoziarnistego i różnica jest taka jak np. między białą mąką pszenną a pełnoziarnistą, czyli do ich wytwarzania użyte są surowce z całych, niełuskanych nasion zbóż mają więc wysoką zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz wiele cennych minerałów. Kupuję najczęściej w większych sklepach lub marketach.
W osiedlowym sklepie mam spaghetti czaniecki i ono się całkiem fajnie sprawdza. A makaron z takie twardej pszenicy jest zdrowszy bo ma dużo więcej witamin i substancji odżywczysz. Jakiś kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, cynk, witaminy z grupy b. Ma też luteinę i więcej błonnika. Nie żebym była taka mądra, znalazłam sobie info z necie 😉
Mniam wyszło pysznie ! świetne połączenie będę wracać 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂