Wakacyjne miesiące obfitują u nas w rodzinne uroczystości, więc sezon tortowy właśnie się rozpoczyna ; ) Moja Córka jest w kwestii tortu mało wymagająca, jej ulubionym połączeniem jest biszkopt z truskawkami (obowiązkowo : ) i bitą śmietaną. Ze względu na braki tradycyjnej mąki tortowej wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą i biszkopt wyszedł idealnie! Delikatna różnica w kolorze, za to mniej się kruszył przy krojeniu, a w połączeniu z pozostałymi dodatkami różnica smakowa nie była wyczuwalna. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 6 dużych jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki typu graham
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 2 łyżeczki octu
- 1 szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier (np. po jednej łyżce), cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Przelać do ubitych białek z cukrem, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i ziemniaczaną, delikatnie miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników (można delikatnie wymieszać szpatułką). Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Mój Mąż ma ostatnio fazę na uzdrowione wypieki, więc będzie jak znalazł 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Porywam kawałeczek 🙂
Autor
A nawet dwa:)
Zapewne tak samo pysznie smakuje jak pięknie wygląda 🙂 Lubię takie biszkopty dla dzieci 🙂
Autor
Dziękuję, w prostocie siła 🙂
Cudnie wygląda, u nas dokładnie takie same torty najlepiej smakują 🙂
Autor
:)))
noo, Marta….jak zobaczyłam zdjęcie na insta, pomyślałam sobie „grubo” !
Ciacho wygląda obłędnie, fantastycznie, estetyka na najwyższym poziomie!
Autor
Dziękuję :*
Przepis wydaje się dość prosty, chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Polecam 🙂
proste ciacho, ale za to smaczne i efektowne 🙂
Autor
Dokładnie, same proste składniki, a efekt zawsze zadowala 🙂
Cudowne zdjęcia aż ślinka cieknie 😉
Autor
Bardzo mi miło, że się podobają, dziękuję 🙂
Moja Córunia też przepada za biszkoptem i truskawkami 🙂 ale niestety urodzinki zimą 🙁
Autor
Owoce trzeba będzie zmienić, ale przepis na biszkopt może się przyda 😉
Przepyszny biszkopt i co ważniejsze nikt się nie zorientował że pełnoziarnisty więc obyło się bez protestów 🙂
Autor
Super 🙂
Biszkopt jest super! polecam też zmniejszyć ilość cukru dałam 3/4 szklanki i był wystarczająco słodki 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakował 🙂
Rewelacja udał się za pierwszym razem:)
Autor
Super, że posmakował 🙂
Mam pytanie czy zamiast octu zwykłego można użyć octu jabłkowego?
Autor
Tak 🙂
Chciałabym upiec Pani biszkopt, ale nie mogę jeść cukru. Proszę o podpowiedź, jaką ilością ksylitolu/ erytrolu zastąpić cukier.
Autor
Ksylitol 1 szklanka, tak jak zwykły cukier 🙂 Erytrytolu niestety nie używam.