Roladki z mięsa mielonego w szynce

Przepis znaleziony w czasopiśmie, teoretycznie zawiera wszystkie składniki, które bardzo lubię, jednak efekt nie był zadowalający. Zauważyłam, że od czasu, gdy mam blender ( i używam go do błyskawicznego krojenia w kosteczkę ; p), cebula wydziela więcej „soku” i dominuje cały smak potraw… Lubię cebulę, ale chyba będę musiała za radą pani Magdy G. przepłukać ją następnym razem, aby straciła odrobinę goryczy ; ) Wtedy mogę zdecydować się na powtórkę, bo mimo wszystko T. danie smakowało ; )

roladki z mięsa mielonego w szynce z pomidorowym sosem

Składniki na roladki:

  • 250- 500 g mięsa mielonego
  • 1 namoczona wodą bułka lub ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (proponuję pominąć)
  • sól, pieprz, majeranek
  • szynka w dużych plastrach

Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku. Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie owinąć plastrem szynki. Można spiąć wykałaczkami, aby uniknąć rozwijania. Obsmażyć na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.

Składniki na sos:

  • 6 pieczarek
  • szklanka wody
  • 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zarumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.
Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 17 =