Ciasto z pianką i galaretką

Dzisiejszy wypiek zawdzięczam mojej Bratowej, która mistrzowsko przygotowuje to ciasto i podzieliła się ze mną przepisem na ten cudowny wypiek. Moje dzieci uwielbiają lekkie ciasta zwłaszcza z dodatkiem galaretki z owocami, a tu dodatkowo mamy również przepyszną owocową piankę. Prosto i pysznie : ) Polecam!!! 


Ciasto-z-galaretka

Składniki na biszkopt (blacha 30×40 cm)

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki
  • 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać, dodawać do piany. Miksować przez 8 minut. Partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).

Dodatkowo:

  • 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru (można dać więcej wg uznania)
  • 800 g owoców leśnych
  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych + 3 szklanki gorącej wody

Galaretki o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wystudzone galaretki. Delikatnie zmiksować, przelać na wystudzony biszkopt. Posypać owocami leśnymi.Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzone i lekko tężejące wylać na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


Ciasto-z-pianka

Komentarzy: 33

  1. Majka
    12 maja 2016 / 9:32

    Wszyscy w domu uwielbiamy takie ciasta 🙂 Teraz będzie coraz więcej słodkości w roli głównej z owocami 🙂 Także na bank skorzystamy z tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2016 / 22:42

      Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂

  2. Kinga
    12 maja 2016 / 11:24

    Idealne dla mnie uwielbiam takie lekkie ciacha, Twoje wygląda jak chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2016 / 22:42

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Madzia
    12 maja 2016 / 15:20

    Pycha prezentuje się pięknie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2016 / 22:42

      Dziękuję 🙂

  4. Asia
    12 maja 2016 / 22:24

    Super cos dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2016 / 22:42

      Polecam 🙂

  5. Madzia
    13 maja 2016 / 22:40

    Proste i bardzo smaczne, na pewno powtórzę ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2016 / 22:43

      Bardzo się cieszę, że ciacho przypadło do gustu 🙂

      • Madzia
        13 maja 2016 / 22:44

        Pewnie, że przypadło 🙂 tak mi w oko wpadło jak je zobaczyłam, że od razu musiałam upiec 🙂

  6. izzie
    14 maja 2016 / 22:01

    pyszota 🙂 goscie nie zostawili ani kawaleczka!!!! #dumna

    • Marta
      Autor
      14 maja 2016 / 23:58

      Gratuluję 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2016 / 21:54

      U mnie tak samo, latem ciasta z owocami i galaretką obowiązkowo 🙂

  7. Agnieszka
    15 stycznia 2017 / 20:41

    A mi ciasto nie wyszlo. Smak byl ok, ale ciasto wyszlo gumiaste( przyznam sie, ze zapomnialam oddzielic białko od żółtka). A galaretka na górę wyszła za „twarda”. Mimo wszystko spróbuje jeszcze raz je zrobić.

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2017 / 1:17

      Przykro mi, ale najważniejsze, że smakowało i nie będzie się Pani poddawać 🙂 Do przygotowania biszkoptu oddzielenie białek od żółtek jest kluczowe, przygotowana piana powinna być dobrze ubita, gładka i lśniąca. Jeśli galaretka ma być mniej zwarta najlepiej dodać więcej wody w proporcjach zbliżonych do podanych na opakowaniu 🙂

  8. Aneta
    23 stycznia 2017 / 17:59

    Ciacho wyszło obłędnie 🙂 zrobiłam w formie tortu dla Babci i nie został ani okruszek 🙂 pianka najlepsza mniaaaam

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2017 / 3:05

      Super pomysł na tort, cieszę się, że Babcia zadowolona 🙂

  9. Misia
    30 stycznia 2017 / 22:49

    Moje dzieci kochają takie i właściwie tylko takie więc w końcu odważyłam się zrobić i od razu strzał w dziesiątkę pyszności 🙂 mam pytanie czy myślisz, że to się uda z innymi owocami?

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2017 / 20:04

      Super! tak uda się również z innymi owocami, smak galaretki można dopasować do owoców, trzeba jedynie pamiętać, że galaretka nie tężeje z kiwi i ananasem 🙂

  10. M.
    28 lutego 2017 / 0:21

    Wyszło przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:21

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  11. Marta
    16 marca 2019 / 20:49

    Pani Marto, czy mrożone owoce muszę wcześniej rozmrozić?

    • Marta
      Autor
      18 marca 2019 / 11:19

      Nie ma takiej potrzeby, zamrożone nawet szybciej „zwiążą” galaretkę 🙂

  12. Aga
    18 marca 2019 / 12:01

    Rewelacja zrobiłam na weekend i nawet okruszek się nie ostał 🙂 pianka pychotka!

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:26

      Super, bardzo mi miło 🙂

  13. Renia
    24 lipca 2019 / 8:34

    Ciasto jest super ❤️

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2019 / 12:29

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  14. Zuza
    20 kwietnia 2020 / 13:01

    Pyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:22

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Anna
    23 listopada 2021 / 14:59

    Jakiej wielkości powinna być blacha na tę ilość składników ?

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2021 / 19:25

      Tak jak opisałam w przepisie – użyłam blachy 30×40 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 30 =