To nasza pierwsza przygoda z owocami morza, przynajmniej wśród dań, które sama musiałam przygotować : ) Mój narzeczony uwielbia krewetki, a w szczególności te smażone z czosnkiem i winem. Są bardzo proste do przygotowania i świetnie sprawdzą się również na imprezie. Polecam!!
Składniki:
- Krewetki (u mnie 250 g mrożonych Tiger)
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 2 łyżki masła (40g)
- 1 łyżka oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól
- 50 ml wytrawnego białego wina
Krewetki rozmrozić. Obrać z pancerzy, można również opcjonalnie usunąć ogonki. Jeśli są nieoczyszczone koniecznie naciąć delikatnie wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko dodać krewetki i smażyć ok. minuty. Dodać wino, poczekać aż odparuje i przewrócić krewetki na drugą stronę. Smażyć kolejną minutę. Ponownie przewrócić, dodać pozostałe masło, oliwę oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawić solą do smaku i podawać gorące, z ćwiartkami cytryny (przed zjedzeniem polać sokiem) i grzankami lub pieczywem.
Hm….krewetek nie lubie, ale zdrowe gotowanie mnie interesuje, więc zdradź coś o tej patelni!
Wow!!! Ja poproszę…Cudo!!