Karnawał czas zacząć!: ) Nie mogłam się im oprzeć od czasu, gdy koleżanka z pracy przyniosła nam na osłodę ; ) Są bardzo delikatne i kruche, wprost rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w odpowiednim rozwałkowaniu ciasta, powinno być bardzo cienkie, wręcz przezroczyste ; ) Przepis pochodzi z niezawodnego brulionu z przepisami.
Składniki:
- 300 g mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 180 ml kremówki (30%)
- łyżka spirytusu lub wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do podsypywania (+ cukier waniliowy)
Mąkę wraz z solą, żółtkami, śmietaną i spirytusem mieszamy mikserem, do czasu aż powstaną okruchy. Następnie przekładamy na blat i ugniatamy ciasto ręką. Kiedy będzie gotowe ubijamy je wałkiem (kładziemy na blacie i uderzamy wałkiem, dzięki temu podczas smażenia powstaną na faworkach bąbelki). Rozwałkowujemy ciasto (można podzielić na 4 części) tak, aby było bardzo cienkie i kroimy w prostokąty. Na środku każdego z nich nacinamy mały otwór nożem i przekładamy koniec tak , by powstała kokardka. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i maczamy w cukrze pudrze, który możemy wymieszać z cukrem waniliowym.
Film z przygotowania zobaczcie tutaj:
Zjadłabym sobie! Jak bede miałą więcej czasu na pewno przygotuje!
Tak właśnie uwielbiam takie faworki, szczególnie teraz w okresie zimowym
Autor
Idealne na karnawał 🙂
Pyszne!
Autor
Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂
Pyszota 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Wspaniałe 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Ten przepis jest super, faworki tak kruche dosłownie się rozpływają w buzi!!!!!!
Autor
Bardzo dziękuję, również je uwielbiam 🙂
Obłędnie pyszne!!
tylko porcja mała… polecam podwoić…
Autor
:):):)
Autor
Super, że smakowały:)
Najlepsze jakie jedliśmy dzięki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Wyszły pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 dziękuję za komentarz:)
Super przepis, zniknęły błyskawicznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Wyszły przepyszne 🙂 super na imprezę!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Cudowny smak bardzo kruche 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Dosłownie faworki idealne!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Są rewelacyjne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Wyszły idealnie 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Przepyszne bardzo kruche wprost rozpływają sie w ustach 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Pychotka polecam przepis na tłusty czwartek podwajam składniki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszne idealnie delikatne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze!!!! Smażę juz 2 raz w tym miesiącu…
Autor
Super, bardzo się cieszę, że tak mocno posmakowały 🙂
Super przepis ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy przepis jaki probowalam polecam 😊
Autor
Ogromnie mi miło 🙂
Przepyszne kolejny przepis od Pani który nie zawodzi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Najlepszy przepis dziękuję w końcu mam kruche faworki.
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Rewelacyjne, super kruche i delikatne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Smakują tak jak robiła babcia!!! pychotka bardzo chrupiące pierwszy raz wyszły mi fajne pęcherzyki powietrza 🙂