Uwielbiam dni, kiedy mam okazję pójść pobiegać z samego rana, a po powrocie mogę zaserwować sobie królewskie śniadanie np. w postaci szarlotkowego omleta : ) Jest tak pyszny, że często robię go także w formie deseru, wygląda prawie jak tarta i moje dzieci chętnie po takie „ciasto” sięgają ; ) Nieocenioną zaletę stanowi fakt, że jest również bardzo zdrowy i pożywny, bez problemu możemy go również schować do pudełka i zjeść na drugie śniadanie. Poniższa porcja jest dość duża i syta, więc możecie przyjąć, że wystarczy na bardzo duży głód lub dla dwóch osób ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 białka (z jajek wielości L)
- 2 całe jajka (wielkość L)
- 1/2 banana
- 50 g płatków owsianych
- odrobina mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- cynamon
Białka ubić na sztywną pianę. Dwa całe jajka zmiksować blenderem z połową banana, płatkami owsianymi, odrobiną mleka i ekstraktem z wanilii. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Masę przelać na rozgrzaną teflonową patelnię wysmarowaną delikatnie olejem kokosowym (opcjonalnie). Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wbić w omlet, całość posypać cynamonem. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do czasu, aż omlet będzie ścięty.
Smacznego!
podoba mi się ten pomysł 🙂 fajny byłby pewnie także pieczony 🙂 to tak jak mam lenia to wsadzam je do piekarnika 🙂
Autor
Muszę go wypróbować w pieczonej wersji 🙂 mi właśnie ta z patelni wydawała się wersją leniwą po nałożeniu ciasta już tylko czekam 😉
Wygląda idealnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Jutro będzie na śniadanko 🙂
Autor
Mam nadzieję, że smakował 🙂
Kocham takie śniadania, a do tego pięknie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję, jestem totalnym maniakiem, jeśli chodzi o płatki owsiane 😉
Pyszny był!!!zrobiłam pół z jabłkiem pół z gruszką 🙂 polecam wszystkim 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Moje dzisiejsze śniadanie, od razu mam piękny dzień, pychota!
Autor
Bardzo mi miło:) pozdrawiam 🙂
Pycha :)))))
Autor
:)))
Boski!!! zrobiłam w piekarniku :))
Autor
Super, że posmakował 🙂 też go uwielbiam i muszę sprawdzić opcję z piekarnika 🙂
Przepyszny❤
Autor
Super, że posmakował 🙂
Wyszedł idealnie 🙂 czy możnaby go rowniez upiec w piekarniku? jeśli tak to jak dlugo piec w jakiem temp?
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Można, temp. 180 C (termoobieg) ok. 15 minut powinno wystarczyć 🙂
Pyszny 😋😋😋
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Robiłam juz kilkukrotnie – wszedł na stałe do naszego menu. Bardzo fajny sposób na wykorzystanie białek.
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam!