Sezamki lubi chyba każdy ; ) Przygotowanie domowej wersji jest naprawdę proste, wymaga małego nakładu pracy i składników! Do tego smakują o niebo lepiej niż te ze sklepu i poprzez dodatki możemy nadać im ulubione smaki np. cynamonowy lub waniliowy : ) Pyszne, zdrowe i pożywne! Polecam!!!
Składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
Sezam uprażyć na suchej patelni (zajęło mi to ok. 25 minut, ponieważ lubię kiedy jest złocisty i aromatyczny ; ) Przełożyć do miski, a na patelni rozpuścić cukier z miodem. Starać się nie mieszać do czasu, aż uzyskamy złocisty karmelowy sos. Dodać sezam i bardzo szybko i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę do zastygnięcia.
Smacznego!
Inspiracja „Delicje i łakocie” P. Krajewska
Uwielbiam sezamki 🙂 Takie domowe są na pewno o niebo lepsze niż ze sklepu
Autor
Są pyszne i na pewno dużo zdrowsze 🙂
Super muszą być pyszne 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Jakie to proste!!
Autor
O tak! a jakie pyszne… 😉
świetny przepis 🙂 a akurat mam nadmiar sezamu 🙂
Autor
Idealnie się składa, są super smaczne 🙂
Cudo!
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Będzie świetna przekąska 🙂 Urocze ujęcie, u mnie też już tulipany w domku 🙂
Autor
Uwielbiam wszystkie kwiaty i odliczam do wiosny! 😉
Bardzo smaczne, znikają tak szybko jak się robią 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Zawsze się zastanawiałam jak się je robi w końcu wiem 😀
Autor
Miło mi, że przepis się przyda 🙂
Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania dzięki 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Wyszły super 🙂 moja ulubiona przekąska do kawki 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂