Sernik krakowski to klasyczna propozycja znana również jako sernik z kratką. Bardzo prosty do przygotowania, a do tego przepyszny.
Polecam !!
Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 22cm):
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 125 g masła
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1/2 kg twarogu lub „sera wiaderkowego”
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ew. 50 g małych rodzynek
- 1 roztrzepane żółtko
Masło ucieramy z cukrem pudrem (100g) i cukrem waniliowym, na gładki krem. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Ucieramy tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Białka ubijamy na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 25g cukru pudru. Białka dodajemy do masy, dokładnie (ale delikatnie) mieszając. Gotową masę serową wlewamy na podpieczony spód.
Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy na wierzchu sernika kratkę. (U mnie niestety ciasto trochę się zapadło, gdyż miałam zbyt grube wałeczki).Kratkę smarujemy żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy ok. 60 min. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Kiedy sernik całkowicie ostygnie, lukrujemy.
Lukier:
- 75 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z ok. 1/4 cytryny
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.
Wypróbowałam i gorąco polecam, serniczek pyszny i super się prezentuje, idealny dla gości!
Bardzo dobry przepis.Wypróbowałam i wszystkim smakował!!!
Autor
Bardzo się cieszę, nam też smakował! ; )