Ciasto cytrynowe

Ostatnio wspominałam Wam, że mam słabość do cytryny ; ) Dzisiejszy wypiek jest zdecydowanie potwierdzeniem tej tezy, mocno orzeźwiający, intensywny i pyszny. Mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!


Ciasto jogurtowo cytrynowe
Składniki (keksówka 25×12 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem delikatnie ubić trzepaczką. Dodać olej, jogurt naturalny, sok oraz skórkę otartą z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (nie wolno wyrabiać, ani miksować). Dodać suszoną żurawinę, przemieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Opcjonalnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego!


Ciasto cytrynowe
 


Cytrynowe ciasto
 


Ciasto z kisielem
 


Cytrynowe ciasto z zurawina
 


Ciasto z zurawina
 


Ciasto cytrynowo jogurtowe
 


Ciasto jogurtowe przepis

*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland

Komentarzy: 26

  1. Malina
    8 lutego 2016 / 12:24

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2016 / 23:01

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Iga
    8 lutego 2016 / 17:01

    O czymś takim właśnie myślałam 🙂 to chyba jakiś znak!

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2016 / 23:01

      Super, zachęcam do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2016 / 23:01

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  3. Hania
    8 lutego 2016 / 23:57

    Chętnie wypróbuję bardzo lubię cytrynowe ciasta 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:01

      Super! Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kornelia
    9 lutego 2016 / 0:34

    Bardzo smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Dziękuję 🙂

  5. Nina
    9 lutego 2016 / 1:02

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  6. 9 lutego 2016 / 15:19

    pyszny placek w sam raz do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:03

      Dokładnie 🙂

  7. 10 lutego 2016 / 0:36

    Świetnie to wymyśliłaś 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 12:54

      Dziękuję ! 🙂

  8. Iza
    11 lutego 2016 / 2:23

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 12:54

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Mania
    11 lutego 2016 / 11:42

    Bardzo smaczne ciacho, fajne kwaskowe, wilgotne super 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 12:54

      Super, że posmakowało! dziękuję za komentarz 🙂

  10. Majka
    15 marca 2016 / 22:24

    Tekst mojego najstarszego dziecka: mama, najlepszy chleb jaki upieklas 😉 A tak w ogóle – wszyscy domownicy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2016 / 22:47

      Taki chleb też mogłabym jeść codziennie 🙂

  11. Magda
    19 marca 2016 / 12:16

    Kolejny świetny i szybki przepis na wiadomość za dwie godziny będą goście 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      20 marca 2016 / 0:09

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Kasia
    30 kwietnia 2016 / 18:32

    Nie dostałam w sklepie kisielu cytrynowego. Można go jakoś zastąpić?zwykłymi składnikami?

    • Marta
      Autor
      30 kwietnia 2016 / 22:52

      Możesz spróbować mąką ziemniaczaną (1-2 łyżki), choć to niestety nie będzie to samo… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 25 =