Chleb orkiszowy

Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!!


Chleb pszenno orkiszowy
Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 ml wody

Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000*
  • 400 g mąki pszennej
  • 230 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

* W przypadku mąki razowej należy dodać trochę więcej wody.

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Następnie dodać resztę składników, wyrobić zwarte ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość. Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić na kolejne 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień do pizzy. Spryskać ściany piekarnika wodą i piec chleb przez 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 C. Bochenek powinien się zarumienić, a „ostukany” od spodu wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kuchennej kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!


Chleb orkiszowy


Chleb orkiszowy na zakwasie

Inspiracja: „O chlebie” E. Mórawska

Komentarzy: 29

  1. maria
    14 stycznia 2016 / 12:15

    Wygląda przepysznie!!!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:40

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Asieja
    14 stycznia 2016 / 15:04

    Uwielbiam domowe pieczywo <3 tych na zakwasie się boję, ale ten zrobię na pewno, pora się przełamać 😀

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:41

      Sama długo nie mogłam się przełamać, ale jak już przygotujemy zakwas to później trudno przestać piec 🙂

  3. 14 stycznia 2016 / 15:50

    może i ja niedługo sie wkręce w domowy wyrób chleba 🙂 póki co dzielnie podziwiam na blogach, wspaniały wyrósł 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:41

      Bardzo dziękuję, mi długo zajęło, żeby się przełamać, ale teraz to już domowa piekarnia prawie 😀

  4. 14 stycznia 2016 / 16:40

    Pięknie wyrósł : )Boimy się przepisów na zakwasie, bo przygotowanie takiego chleba zajmuje znacznie więcej czasu niż używając samych drożdży. Ale chleb na zakwasie jest o wiele zdrowszy, korzystny dla flory bakteryjnej organizmu i dłużej zachowuje świeży smak. Warto też samodzielnie wyhodować taki zakwas i piec chleb wyłącznie na nim, bez użycia drożdży. Ten przepis z pewnością wypróbuję, bo zdjęcia same do tego zachęcają, pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:42

      Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło 🙂 to prawda kluczem do udanego wypieku chleba jest po prostu czas 😉 Za to smak i świeżość właśnie wynagradza wszystko 🙂

  5. Danuta
    14 stycznia 2016 / 16:45

    Skąd wziąć zakwas?

  6. Majka
    14 stycznia 2016 / 20:32

    Oczywiście, że go upiekę 🙂 Na pewno pyszny…
    Tyle tych świetnych przepisów, że mi już brakuje czasu…Dziś z Twojego bloga trzy propozycje wyczarowane w mojej kuchni 😉

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:43

      Bardzo się cieszę, że ktoś jest równie pochłonięty tym tematem 🙂 jestem ciekawa co dobrego dzisiaj wyczarowałaś? 🙂

      • Majka
        15 stycznia 2016 / 0:03

        A więc: chleb „mój ulubiony”, trufle z kaszy jaglanej i chia z wiśniami 😉 Naprodukowałam większe ilości zakwasu to teraz mogę brać się za kolejne chlebowe propozycje 😉 I pomyśleć, że jeszcze niedawno sama bałam się podjąć tematu: zakwas 😉

        • Marta
          Autor
          15 stycznia 2016 / 0:11

          I teraz nabrałam ochoty na chia z wiśniami… 🙂 dobrze, że się przełamałaś! u mnie też łatwo nie było zwłaszcza, że do zakwasu miałam kilka podejść 😉

          • Majka
            15 stycznia 2016 / 1:12

            I to mówi mistrz 😉 Bierzcie przykład! 🙂

          • Marta
            Autor
            18 stycznia 2016 / 1:51

            Bardzo dziękuję <3

  7. Irka
    14 stycznia 2016 / 23:03

    Oj kusisz, kusisz tymi wypiekami 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:44

      Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉

  8. Ann
    15 stycznia 2016 / 1:10

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:51

      Super, że posmakował 🙂

  9. Inga
    15 stycznia 2016 / 21:41

    Rzeczywiście bardzo delikatny chlebek, bardzo smakował moim dzieciaczkom, bo te zakwasowe często są dla nich za kwaśne, pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:52

      Bardzo mi miło, rzeczywiście delikatny smak dobrze pasuje dla Maluszków 🙂

  10. Majka
    16 stycznia 2016 / 14:50

    Pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:53

      🙂 🙂 🙂

  11. Renata Smyk
    17 stycznia 2016 / 23:10

    Jeden z lepszych jakie miałam okazje piec, pozdrawiam Renia 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:54

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Asia
    3 kwietnia 2016 / 20:23

    Serdecznie Witam!
    Wczoraj rozpoczęłam swoją przygodę z zakwasem i właśnie poszukuję chlebka który mogłabym z niego zrobić 🙂 Jeżeli w studenckim mieszkaniu mamy zamiast robota kuchennego mikser to czy da sobie radę z wyrobieniem ciasta?
    Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2016 / 22:27

      Mikserem może być ciężko (przeważnie mają mniejszą moc), chyba że posiada takie końcówki w kształcie haka do zagniata ciast drożdżowych? 🙂 Nie ma za to problemu, aby wyrobić ciasto ręcznie, ale na pewno jest to bardziej pracochłonne 🙂 Pozdrawiam i powodzenia z domowym chlebem 🙂

  13. Asia
    28 sierpnia 2016 / 14:24

    mam pewien problem z blachą 🙁
    Posiadam kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24cm ale boję się, że chlebek mi się nie zmieści 🙁 czy mogłabym go upiec na grubej blaszce dołączonej do piekarnika?
    coś takiego jak w linku:
    http://www.czescisamsung.pl/gfx/big/1412599365.jpg
    Z góry dziękuję za pomoc! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 1 =