Kokosowe trufle z kaszy jaglanej

Zdrowe trufle z kaszy jaglanej to obecnie nasz stały punkt deserowego menu : ) Jeśli nie jesteście miłośnikami kaszy jaglanej nie zrażajcie się, jest ona praktycznie niewyczuwalna. Trufle przygotowuje się błyskawicznie, choć niestety znikają równie szybko… ; ) Stanowią idealną przekąskę także dla osób uczulonych na nabiał. Przepis podejrzany u Oli : ) Polecam!!!

kokosowe trufle z kaszy jaglanej

Składniki (ok. 26 sztuk):

  • 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
  • 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu lub 2/3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • migdały (opcjonalnie)

Do malaksera przełożyć ugotowaną, ciepłą kaszę jaglaną, dodać wiórki kokosowe wraz z cukrem i opcjonalnie olejem kokosowym. Całość zmiksować przez kilkanaście sekund do połączenia się składników. Formować w dłoniach kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Do środka każdej kuleczki można opcjonalnie włożyć migdał w całości. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Domowe raffaello

Komentarzy: 82

  1. Jaga
    4 stycznia 2016 / 11:59

    Tak pyszne, że nie wierzę, że zdrowe haha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:55

      Mam nadzieję, że przekonasz się na własnej skórze 🙂

  2. 4 stycznia 2016 / 14:51

    Przepis jest tak prosty i zawiera same zdrowe składniki, aż się nie chce wierzyć że będzie dobre ale na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie, chyba wypróbuje.

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:56

      Polecam! 🙂 prosty przepis, a smak super 🙂

  3. milena
    4 stycznia 2016 / 16:24

    Szok, że tylko tyle składników, dzisiaj robię!!

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:56

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. kasia
    4 stycznia 2016 / 16:25

    Pysznie wyglądają jak moja zguba czyli prawdziwe raffaello!!!

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:56

      Raffaello również uwielbiam 😀 Tutaj mamy zdrowy odpowiednik, można oczywiście dołożyć migdały do środka 🙂

  5. Madzia w Kuchni
    4 stycznia 2016 / 16:32

    Pychotka:)

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:56

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. 4 stycznia 2016 / 19:22

    dziewczyny, nie gadajcie, tylko róbcie, to jest hicior minionego roku !

    buzia wielka, Martula :*

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:57

      Zdecydowanie! najlepsza inspiracja :***

  7. Klara
    4 stycznia 2016 / 20:07

    Mega to się zapowiada 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:57

      Polecam wypróbować 🙂

  8. lidka
    4 stycznia 2016 / 23:11

    Na pewno się skuszę, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:57

      Będzie mi bardzo miło 🙂

  9. Aśka
    5 stycznia 2016 / 1:54

    Uwielbiam takie przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:51

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. 5 stycznia 2016 / 15:47

    przepis zapisuję do wypróbowania 🙂 moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:51

      Bardzo mi miło, daj znać jak smakowało 🙂

  11. isska
    5 stycznia 2016 / 20:48

    Pyszne są!!!! dzięki laski

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:52

      Super, że smakowały! 🙂

  12. Karo
    5 stycznia 2016 / 23:28

    Super proste a niebo w gębie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2016 / 1:25

      Bardzo mi miło 🙂

  13. niunia
    6 stycznia 2016 / 20:04

    Obłedne sa uwielboam ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 0:00

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  14. agata
    6 stycznia 2016 / 20:39

    Każdy Twój przepis się sprawdza! robiłam ciasto kokosowe, czekoladowe bez jajek, teraz kulki, zostaje na stale 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 0:01

      Bardzo dziękuję, takie komentarze to zawsze największa radość 🙂 🙂

  15. Nela
    7 stycznia 2016 / 0:55

    W końcu przekąska którą mogę jeść bez wyrzutów sumienia i do tego bez glutenu! spadła mi jak z nieba 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 23:13

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 23:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  16. 7 stycznia 2016 / 14:54

    Patrzę na te trufle, a one cichutko kuszą. Nie ma innej opcji jak je zwyczajnie zrobić, bo co mi z patrzenia na fotę:)

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 23:14

      Hihi doskonałe podsumowanie 🙂

  17. Majka
    7 stycznia 2016 / 18:49

    Obowiązkowa „delicja” na jutro…mniam 😉

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 23:15

      Polecam nie dość, że takie smaczne to jeszcze zdrowe 🙂

  18. Dorota
    8 stycznia 2016 / 15:17

    Jestem fanką kokosa, także musiałam sprawdzić ten łatwy przepis 😉 I faktycznie kasza jaglana, jakby zamieniła się w marcepan 😉 Dałem mniej cukru i trochę masła, żeby się lepiej kleiło, ale tylko troszeczkę… 😉 Dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2016 / 2:43

      Bardzo mi miło, że smakowały, pozdrawiam 🙂

  19. Majka
    14 stycznia 2016 / 22:53

    Pyszniutki 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:44

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  20. 17 stycznia 2016 / 21:43

    Fantastyczny, zdrowy zamiennik Raffaello. Ja dodam jeszcze migdał do środka!
    Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:54

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pomysł z migdałem ekstra!

  21. M.
    18 stycznia 2016 / 0:26

    Genialne, a takie proste!!!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:55

      To prawda, przekąska idealna 🙂

  22. R.
    20 stycznia 2016 / 0:19

    SUPER SMAK

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:56

      Też je uwielbiamy 🙂 Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  23. ela
    22 stycznia 2016 / 16:44

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:17

      Super, że posmakowały 🙂

  24. Kinia
    13 lutego 2016 / 23:23

    Cudowny przepis ma wszystko co potrzeba zdrowy pyszny i szybki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:52

      🙂 🙂 🙂

  25. Martyna
    6 czerwca 2016 / 12:39

    Kropel, kilka kropel 🙂
    „Nie widzę tej kropli, dodaję kilka kropel” 🙂

    • Marta
      Autor
      11 czerwca 2016 / 19:13

      Kilka kropli też się znajdzie 😉

  26. Nina
    29 lipca 2016 / 23:09

    Cudowny przepis, pyszne zdrowe lepsze niż rafaello 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:22

      Bardzo dziękuję, super, że posmakowało 🙂

  27. Milena
    29 września 2016 / 11:29

    boszzzz jak ja kocham te kuleczki 😉 ideał!

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:44

      Bardzo mi miło 🙂

  28. Agnieszka
    15 października 2016 / 22:22

    Przepyszne!!! „zaraziłam” nimi całą rodzinkę 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:02

      Super 🙂

  29. Ewa
    15 listopada 2016 / 15:39

    Obłędny przepis !!! robię chyba z 10 raz i nigdy mi się nie nudzą 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 23:24

      To bardzo miłe, dziękuję :))

  30. Janka
    15 listopada 2016 / 23:20

    Super prosty przepis a smak lepszy niż oryginalne rafaello i do tego samo zdrowie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:50

      🙂 🙂 🙂

  31. Anonimowy
    15 listopada 2016 / 23:56

    Rzadko komentuję, ale nie mogłam pozostać obojętna. Jak to jest, że taki pyszny deser może być zdrowy? nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć tylko delektować się tym smakiem 🙂 Gratuluję!

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 0:56

      Bardzo dziękuję, takie komentarze cieszą podwójnie 🙂

  32. Agusia
    20 listopada 2016 / 14:24

    Potwierdzam pycha!

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:47

      Super 🙂

  33. Monika
    20 listopada 2016 / 22:41

    Najlepszy deser ever!

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:47

      Super, że posmakowały:)

  34. Zuza
    8 stycznia 2017 / 2:09

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  35. Edyta
    9 lutego 2017 / 10:26

    Super przepis smakują jak raffaello 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:21

      Bardzo mi milo, że posmakowały 🙂

  36. Aneta K.
    21 lutego 2017 / 12:49

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:15

      Bardzo mi miło 🙂

  37. Aga
    18 listopada 2017 / 23:30

    Przepis interesujacy, ale…jak cos co ma 3/4 szklanki cukru pudru moze byc zdrowe? Co z tego ze kasza jaglana i kokos, to tak samo moge powiedziec ze pomidor z lyzka cukru jest zdrowy…

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2017 / 11:00

      To tylko opcja 🙂 Dla zdrowia lepszy będzie ksylitol lub jeszcze lepiej 2-3 łyżki musu kokosowego 🙂

  38. Wiki
    19 listopada 2017 / 19:58

    Pycha 😋

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2017 / 11:01

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  39. Nora
    9 grudnia 2018 / 13:30

    Rewelacyjne super na imprezke jako przekaska zniknely pierwsze :)))))

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:30

      Super 🙂

  40. Aga
    1 lutego 2022 / 0:59

    Hej! Robię te kulki często od dawien dawna z twojego przepisu ale potrzebuje je zrobić i podać po 3/ 4dniach , czy szczelnie zafoliowane wytrzymają ? Jak myślisz? Chyba tak:( ale u nas zawsze znikają od razu. I nie wiem🙉

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2022 / 2:14

      U nas też nie wytrzymują tak długo, ale w lodówce spokojnie te 3-4 dni powinny przetrwać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 21 =