W naszym rejonie nie ma Sylwestra bez golonki ; ) W tym roku z racji domowego świętowania zdobyłam się na samodzielne przygotowanie. Polecam zakupić golonkę bez kości i podawać z musztardą i kiszoną kapustą.
- golonka wystarczy 1-2 sztuki na osobę ; )
- włoszczyzna
- ok. 5 liści laurowych
- szczypta ziela angielskiego
- sól, pieprz
Mięso opłukać, zalać wodą, dodać obrane warzywa. Gotować, gdy zbierze się tzw. szum zebrać go wazówką, a następnie dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości.
Smacznego : )
W młodzieńcyzch latach też jadłam golonkę na Sylwestra;)
u nas w domu też od kilku lat w noc Sylwestrową gości golonka….. tylko ja oprócz gotowania do miękkości wrzucam jeszcze do piekarnika żeby skórka się przyruminiła…
Autor
O! bardzo ciekawa alternatywa 😀
Pycha ❤️❤️❤️
Autor
Super, że posmakowała 🙂