Jesienią poranki (zazwyczaj weekendowe ; ) wydają mi się spokojniejsze i zdecydowanie łatwiej jest zatrzymać wszystkich na dłużej przy stole ; ) W tym miesiącu króluje u nas dynia, uwielbiam dodawać ją do absolutnie do wszystkiego, ostatnio przyszła również pora na gofry. Z góry ostrzegam, że na jednym trudno będzie się zatrzymać, bo są pyszne… ; ) Polecam!!!
- 200 g puree z dyni
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej kokosowy do wysmarowania gofrownicy
Dyniowe puree zmiksować z 1/2 szklanki mleka. Masło rozpuścić, przestudzić. Jajka zmiksować na jasną, puszystą masę (około 2 minut), dodać rozpuszczone masło, resztę mleka, zmiksować.Dodać do dyniowego puree. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solę. Przełożyć do mokrych składników i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką/ sylikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać, delikatnie wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego. Smażyć gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy, u mnie ok. 6 minut. Najlepiej smakują w towarzystwie jagodowego dżemu i cukru pudru.
Smacznego!
Pyszności dostarczone przez Skrzynka Smaku. Uwielbiam takie produkty pochodzące od lokalnych, sprawdzonych producentów. Warto wspierać dostawców z niedużych rodzinnych firm. Naturalny smak, jakość, dbałość o szczegóły i to wszystko bez poprawiania natury : )
Małe rytuały. Z odpornością miałam problemy od zawsze… zdecydowana poprawa nastąpiła od czasu kiedy zaczęłam pić bardzo prostą i smaczną miksturę ; ) Przed pójściem spać rozpuszczam 1 łyżeczkę miodu w połowie szklanki wody. Rano, na 30 min przed zjedzeniem śniadania dodaję do napoju kolejne pół szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz sok z połowy cytryny. Opcjonalnie możemy także dodać imbir. Wypróbujcie koniecznie, bo jest to naturalny antybiotyk, z którego szkoda nie skorzystać : )
A po śniadaniu moje ukochane przekąski, idealne przed dłuższym weekendowym biegiem : )
* Wpis powstał w ramach współpracy z: Skrzynka Smaku
Cudowny poranek <3
Autor
Dziękuję 🙂
ja również uważam, że zimą czy jesienią łatwiej się zatrzymac by weekendy były spokojniejsze 🙂
a gofry – ale mi smaku narobiłaś 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz, są pyszne 🙂
Bardzo ładne zdjęcia.
Gofry muszę upiec koniecznie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 a gofry polecam, są pyszne 🙂
W takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂
Autor
Polecam, są pyszne 🙂
Wspaniale się prezenrtują:)
Autor
Dziękuję 🙂
Ideał 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Takich jeszcze nie próbowałam a wyglądają super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że się skusisz, bo warto 🙂
Są pyszne polecam 😉
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Marta, jakie piękne zdjęcia, jakie inne! no pięknie!
Autor
Dzięki:* jesień mnie jakoś ostatnio tak zainspirowała 😉
jak klimatycznie <3
Autor
Dziękuję 🙂
Powiem krótko – wypas. W weekend ruszam z przygotowaniem, zdjęcia i klimat pierwsza klasa.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że na stałe wpiszą się także w Wasze menu 🙂
Wyglądają obłędnie!
Autor
Bardzo dziękuję, tak też smakują, polecam wypróbować 🙂
Marta a gofry z burakami? co myślisz?
Autor
Świetny pomysł! byłyby różowe gofry 🙂 warto sprawdzić 🙂
Przepyszne gofry! szkoda, że nie mroziłam dyni w tym roku… a zdjęcia zachwycają <3
Autor
Bardzo dziękuję <3 miło mi, że gofry smakowały:)
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Te gofry są super, długo szukałam żeby były chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku ! może to ten dodatek dyni?
Autor
Również je uwielbiam! moje ulubione 🙂
Naprawdę smaczne nie spodziewałam się że dynia tak wiele wniesie do ciasta 🙂 dobrze, że jeszcze zamrażarka pełna 🙂
Autor
O tak, dynia idealnie nadaje się do ciast i wypieków 🙂 zazdroszczę takich zapasów 🙂
Same smakowitości u Ciebie 🙂 najpierw były gofry zwykłe teraz te i sama nie wiem które lepsze oj Ty!!!
Autor
🙂 🙂
Przepyszne są! nie wiem co takiego dynia ma w sobie, ale zaraziłaś mnie do wypieków z jej dodatkiem a teraz jeszcze te gofry… te z nad morza się do nich nie umywają od dziś tylko domowe :))))
Autor
Mam tak samo, te są dla mnie idealne! nawet te nad morzem im nie dorównają 😉
Potwierdzam te gofry mają to COŚ! nie spodziewałam się aż takiego efektu super super pyszne 😀
Autor
Bardoz mi miło, że dołączyłaś do grona miłośników 🙂
Najlepsze jakie jadłam polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepyszne wyszły 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze z najlepszych 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniały przepis. Muszę wyczarować więcej czasu 😉 Może rzeczywiście jesienna pora mi w tym pomoże 😉 Pozdrawiam
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 brak czasu to zawsze najgorszy przeciwnik 😉 Pozdrawiam ciepło 🙂
Bardzo pyszne gofry!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂