Domowe pieczywo zazwyczaj kojarzy nam się z długim czasem przygotowania i koniecznością wykazania się kulinarnymi zdolnościami. Na szczęście poniższy przepis należy do tych najprostszych (wystarczy wszystko wymieszać łyżką!), które zawsze się udają. Lista składników jest bardzo krótka, więc przeważnie powinniście mieć je pod ręką. Chleb ma pyszną, chrupiącą skórką (widoczny na zdjęciu dodatek w postaci nasion chia to efekt niezamierzony, taki skromny dodatek od mojego pomocnika, który wykorzystał moment nieuwagi z mojej strony… ; ) i mięciutki środek. Polecam!!!
Składniki (keksówka o wymiarach 35 x 12 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g płatków owsianych
- 60 g suszonej żurawiny
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można również wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Przełożyć wyrośnięte ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 80 minut.
Smacznego : )
Inspiracja: „Mała wielka uczta” P. Stępień
Bosko wygląda 🙂
Autor
Dziękuję, smakuje wyśmienicie 🙂
Na pewno go zrobię i to jak najszybciej!! ;))
Autor
Koniecznie, jest pyszny 🙂 daj znać jak smakowało 🙂
Wygląda świetnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
wygląda pysznie, a poza tym piękne zdjęcia! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 polecam wypróbować 🙂
Nie wiedziałam, że pieczenie chleba jest takie łatwe..
Autor
Sama również byłam zdziwiona 😉
Jutro robię! muszę tylko kupić żurawinę 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Pycha!!! 🙂 smakuje tak dobrze jak wygląda, łatwy do zorbienia, rodzinka zadowolona 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pięknie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, smakuje również bardzo dobrze 🙂
Pszyny okaz 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Zapowiada się świetnie 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Zrobiłam dziś na śniadanie i jest jeszcze smaczniejszy niż myślałam! pieczywa od dawna nie kupuję, bo w sklepach jakieś napompowane, ale taki chleb to co innego. Polecam 🙂
Autor
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że chlebek smakował 🙂
Mniam, pysznie wygląda 🙂
Bardzo lubię chleby z żurawiną 🙂
Autor
Mam tak samo! jak jest z żurawiną, wiem że będzie mi smakował 🙂
Martuś takie cuda tylko u Ciebie <3
Autor
Dziękuję 🙂
no idealny, taki chlebek smakuje najlepiej z rana, z pyszną kawą, masłem, żadne tam inne dodatki <3
i buziak dla pomocniCY 😉
Autor
Dokładnie! świeży chleb plus masło, albo dżem i pyszne śniadanie gotowe 🙂 a pomocnik hmmm trochę nerwów było, ale przebolałam hihi 😉
Bardzo smaczny
Autor
Miło mi, że smakował 🙂
a czy woda ma być letnia/ ciepła żeby wyrósł? bo albo jestem ślepa albo nie znalazłam informacji;)
Autor
Nie, nie musi być ciepła, temperatura pokojowa wystarczy 🙂 po wymieszaniu wystarczy trzymać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu 🙂
ok, dziękuję, a czy ewentualnie mogę zamiast żurawiny dać pestki dyni, jak Pani myśli?
Autor
Polecam zostać przy żurawinie (oczywiście wg moich upodobań smakowych 🙂 ), pasuje tu idealnie, bo dodaje lekko słodkiego posmaku 🙂 Ale dynia, a także np. orzechy również się sprawdzą, bo ostatnio testowałam 🙂 Można spokojnie eksperymentować do woli 🙂
Wygląda wyśmienicie;-) Muszę spróbować 🙂
Autor
Zaręczam, że jest pyszny, a taki prosty do przygotowania 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Również go bardzo lubię 🙂
A przepis na chleb tostowy ? Ten z marketu jest niezjadliwy.
Autor
Polecam: http://www.marta-gotuje.pl/prosty-chleb-na-kefirze/ 😉
Przepyszny robiłam wiele razy 🙂
Autor
Super, że tak przypadł do gustu 🙂
Super <3
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Po prostu pyszny! Łatwy, szybki i pyszny! Będzie często gościł na moim stole
Autor
Cieszę się, że posmakował 🙂
Witam
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć mąkę żytnią ?
Autor
Pszenna żytnia powinna być ok, ale żytnia razowa będzie już za „ciężka”, bo to raczej lekki chleb 🙂
Wspaniały chleb i łatwo się robi nawet dla początkujących 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂