Kiedy moja koleżanka Ania poczęstowała mnie tymi jagodziankami, wiedziałam, że w drodze powrotnej do domu będę musiała kupić składniki, żeby od razu je przygotować! ; ) Uwielbiam drożdżowe wypieki zwłaszcza kiedy są puszyste i długo zachowują świeżość. Tajnym składnikiem, który sprawia, że te bułeczki zasługują na miano najlepszych jest serek mascarpone, który dodaje im lekkości. Muszę Was jedynie ostrzec, że uzależniają… ; ) Polecam!!!
Jak zrobić jagodzianki – film krok po kroku
Idealne jagodzianki przepis
Zaczyn:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 50 g mąki
Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.
Ciasto (12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g serka mascarpone
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 800 g jagód
- 25 g cukru pudru
Jak zrobić najlepsze jagodzianki przepis
Wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty zaczyn przełożyć do misy. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą puszyste i delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia, jeśli przetrzymamy je za długo w piekarniku stracą puszystość), a następnie studzić na kratce.
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 15 ml wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na drożdżówki.
Jak dla mnie powinno być dużo więcej jagód;) ale że do jagodzianek namawiać mnie nie trzeba, z radością bym zjadła:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Autor
Również uwielbiam, kiedy jest dużo jagód, więc nadziałam je najmocniej jak się dało (przynajmniej wg mnie ; ) Mam nadzieję, że się skusisz! Pozdrawiam 🙂
Wyglądają obłędnie! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zapewniam, że tak właśnie smakują 🙂
Ślinię się do komputera… 🙂
Autor
🙂 🙂
Jutro robię 🙂
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowały 🙂
Siedzą już w piecu a ja nie mogę się doczekać…
Autor
Daj znać jak smakowały 🙂
Są wspaniałe, mięciutkie z dużą ilością nadzienia, na pewno na stałe u nas zagoszczą 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Wyszły pysznie, super przepis 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
a wiesz, że ja wieki ich w sumie nie jadłam, matko, nawet nie wiem dlaczego !
wyglądają pięknie, szkoda jeść : <3
Autor
Ola musisz zrobić! u mnie hit lipca 😉
Jaki jest czas ich przygotowania? Wygladaja tak pysznie ze na pewno je zrobię tylko zastanawiam się czy dzisiaj zdążę 😉
Autor
Samo wyrastanie ciasta to już prawie 1,5 godz. Trzeba jeszcze liczyć zagniatanie ciasta i formowanie, więc pewnie uzbierają się 2 godziny, ale warto! 🙂
Zrobilam i sa pyszne. Żałuję ze tylko 12 wychodzi z jednej „parti” 😉 na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Najlepsze jakie jadłam <3 <3 <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha 🙂 ps piękne fotografie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
Pysznie tutsjj 🙂
Autor
Bardzo mi miło i zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis i Twoją stronkę. Wszystko mi się podoba a jak będzie tak dobre jak te jagodzianki to chyba nie będę chodzić tylko się kulać…
Autor
Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że nie będzie tak źle z tym kulaniem 😉
Już rozumiem skąd nazwa najlepsze 🙂 pozdrawiam 😉
Autor
Cieszę się, że jagodzianki smakowały 😀
obowiązkowa letnia pozycja! 🙂
Autor
Oj tak, bez lata nie ma jagodzianek 😉
O-B-Ł-Ę-D-N-E !!! 🙂 jutro druga porcja 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowały 🙂
nie ma to jak domowe jagodzianki z mnóstwem nadzienia 🙂
Autor
Dobra jagodzianka nie jest zła 🙂
Kocham te jagodzianki! ciasto jest delikatne, przepyszne a ilość nadzienia zadowoli każdego (wiem po moim bardzo bardzo „wymagającym” mężu) 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrowienia dla wymagającego Męża 🙂 coś o tym wiem! 🙂
Kocham te jagodzianki! ciasto jest delikatne, przepyszne a ilość nadzienia zadowoli każdego (wiem po moim bardzo bardzo „wymagającym’ mężu) 🙂
Autor
🙂
Przepyszne wyszly 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakowały 🙂
Cudowne to mało powiedziane uwielbiamy je całą rodzinką 🙂
Autor
Super <3
Pycha polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
Te jagodzianki są M E G A ❤️ Najpyszniejsze jakie kiedykolwiek jadłam ❤️
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 u nas też ulubione 🙂
Autor
P.S. z malinami też wychodzą, przetestowane jak nam jagód nie starczyło 🙂
Pychotka!!!
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂
Prze prze pyszne!pierwszy raz w życiu robiłam bez robota i w opcji góra dół ale wyszły fenomenalne!dziękuję za przepis na pewno będę do niego wracać 😊
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ❤️
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Te jagodzianki to u mnie must have sezonu! Robie je od kilku lat i dzisiaj znowu zagościły 🙂 dodanie mascarpone to jest sztos! Ciasto wychodzi pyszne puszyste! Tylko trochę więcej pudru dodaje do jagód bo wychodzą kwaskowate.
Autor
Bardzo się cieszę, że smakują <3 pozdrawiam 🙂
Super przepis lepszych nie jadłam a wiele przepisów za mną 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
A ile suchych drożdży zamiast świeżych ?
7g.
Autor
Tak, 7 g 🙂
Mogę użyć mrożonych jagód? Jeśli tak, to czy muszę je wcześniej rozmrozic?
Autor
Tak. Jeśli jest możliwość warto je wtedy wcześniej rozmrozić na sitku, aby usunąć nadmiary wody i soku.
W wersji bez rozmrażania dodałabym trochę mąki ziemniaczanej, aby te płyny „zatrzymać” i zrezygnowałabym z drugiego wyrastania, bo ciasto drożdżowe w połączeniu z zimnymi owocami wyrastałoby bardzo długo.