Kotlety z wątróbki

Osobiście od dziecka uwielbiam wątróbkę i bardzo chętnie ją przygotowuję najczęściej duszoną z cebulą i/lub papryką. Pomysł na kotlety podejrzałam w książce „Mała wielka uczta” i zdecydowanie jest to propozycja także dla osób, które dopiero próbują się do wątróbki przełamać ; ) Kotlety to jedno z tych dań, które nie za dobrze wyglądają, ale są pyszne i do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!!!

Składniki :

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1/3 łyżeczki majeranku, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wątróbkę oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę drobno posiekać. Przełożyć wraz z mięsem do miski, dodać mąkę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać i formować kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

 

przepis na kotlety z watrobki

Komentarzy: 26

  1. Basia
    9 lipca 2015 / 22:10

    Wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2015 / 0:06

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować, bo tak właśnie smakują 🙂

  2. 9 lipca 2015 / 22:32

    och <3 niebo! wielbię,ale mój mąż nieeeeeeeeeeee….i muszę ją robić jak go nie ma, czujesz?:D

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2015 / 0:07

      Do czego to doszło… Ci mężczyźni.. 😉

  3. Renata
    10 lipca 2015 / 0:04

    Już wiem co jutro na obiad, też lubię wątróbkę 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2015 / 0:38

      Daj proszę znać jak smakowało 🙂

  4. Kalka
    11 lipca 2015 / 21:48

    Wątróbke zawsze traktowałam bez większych emocji, ale te kotlety świetne, bardzo smakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 15:49

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Lucy
    11 lipca 2015 / 23:03

    Proste, a dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 15:50

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  6. Anita
    12 lipca 2015 / 10:17

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 15:51

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  7. 12 lipca 2015 / 16:26

    podobają mi sie te kotlety 🙂 uwielbiam wątróbkę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 22:33

      Polecam wypróbować, są pyszne 🙂

  8. Kalka
    13 lipca 2015 / 23:14

    Super przepis!

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:12

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że kotlety smakowały 🙂

  9. Magda
    14 lipca 2015 / 9:50

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:13

      Tak właśnie smakują 🙂

  10. 15 lipca 2015 / 10:10

    Niby to tylko wątróbka, ale kotleciki wyglądają świetnie. Na szczęście drobiowa, to nie jest taka gorzka 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2015 / 8:56

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 polecam wypróbować są bardzo smaczne!

  11. 15 lipca 2015 / 12:52

    Mój mąż nigdy nie lubił wątróbki bo kojarzy mu się z twardym, trudnym do przełknięcia jedzeniem na dodatek z jakimiś „żyłami” 🙂 Tłumaczyłam mu już wiele razy, że dobrze przygotowana wątróbka wcale nie musi taka być. Chyba zrobię mu takie kotleciki i zobaczymy co powie.

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2015 / 8:56

      Proszę koniecznie dać znać jak smakowało! Mam nadzieję, że Mąż da się przekonać 🙂

  12. Milena
    12 stycznia 2017 / 16:24

    Są przepyszne i nawet moje dzieci które stronią od wątróbki bardzo sobie chwalą 🙂

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2017 / 1:05

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂

  13. Marta
    12 lipca 2022 / 21:14

    Czy wątróbka wieprzowa też się nada?? Akurat taką mam i chętnie wyprobowałabym ten przepis

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2022 / 1:05

      Myślę, że tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 24 =