Nasiona chia już od jakiegoś czasu cieszą się wielką popularnością. Należą do grupy tzw. super foods, bo pomimo niewielkich rozmiarów zawierają duże ilości kwasów omega-3, omega-6, białka, wapnia, żelaza, cynku, błonnika i przeciwutleniaczy. O poniższej meksykańskiej lemoniadzie przeczytałam po raz pierwszy w książce „Urodzeni biegacze”. To proste połączenie nasion szałwii hiszpańskiej z wodą i sokiem z limonki zapewnia nam naturalny napój energetyczny, polecany nie tylko sportowcom. Iskiate świetnie poprawia przemianę materii i wzmacnia odporność, dlatego chętnie będę go pić także zimą (wtedy w wersji na ciepło ; ) Polecam!!!
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- sok z 1/2 limonki (ok. 2 łyżek)
- 300 ml wody
- opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu z agawy bądź cukru trzcinowego, świeża mięta
Nasiona przesypać do dużej szklanki, dodać sok z limonki, wodę i całość dobrze wymieszać. Odstawić na kilka minut. Przed podaniem ponownie wymieszać. Pić razem z nasionkami ; )
Smacznego : )
Słyszałam wiele o tych nasionach, ale zastanawiałam się do czego to się używa… chętnie bym wypróbowała skoro takie zdrowe:)
Autor
Polecam, sama też dużo o nich czytałam, ale dopiero teraz zainwestowałam i jak na razie jestem zadowolona 😉
w takiej wersji nie widziałam jeszcze wykorzystania nasion chia.
Autor
Mam nadzieję, że się zainspirujesz 🙂
Takiego zastosowania chia jeszcze nie znałam 🙂
Autor
Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
Do wypróbowania!
Autor
Koniecznie 🙂
Ciekawe zastosowanie, lubię biegać zobaczymy jak się sprawdzi 🙂
Autor
Koniecznie daj znać 😉
Super orzeźwienie po treningu 🙂
Autor
Dokładnie 🙂
Książkę czytałam (mozolnie mi szło.. ) ale ten przepis chyba przegapiłam 🙂
Autor
Mi też książką trochę się dłużyła… 😉
Pyszne orzeźwienie 🙂
Autor
Zdecydowanie! a zimną polecam z ciepłą wodą 🙂
Pycha!!!!
Autor
Cieszę się, że lemoniada zasmakowała 🙂
Do mnie jeszcze nie do końca przemawiają, ale muszę się skusić!
Autor
Polecam, całkiem smaczne, tylko cena odstrasza… 🙂
A wczoraj chyba Lewandowska od Ciebie przepis ściągnęła hahahahahah!
Autor
Hihi to chyba uniwersalna wiedza, bo ta lemoniada jest bardzo prosta do przygotowania 😉
Ciekawy przepis mam nadzieje że uda się go mi wykonać.
Autor
Na pewno! smacznego 🙂