Sernik krówkowy

Sernik krówkowy to obowiązkowa pozycja dla wszystkich ulubieńców masy krówkowej : ) Należy do tych wilgotnych, aromatycznych z delikatnym posmakiem karmelu, a do tego jest bardzo szybki i prosty do przygotowania. Inspiracja. Polecam!


Sernik kajmakowy

Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%

Z podanych składników krótko zagnieść ciasto, po czym przełożyć do miksera, zmiksować w celu uzyskania kruszonki. Wysypać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie dociskać.

Składniki na masę serową:

  • 50 g masła (temperatura pokojowa)
  • 800 g sera na sernik (zmielony twaróg lub jeśli wolicie delikatniejsze wypieki twaróg z wiaderka dobrej jakości, bez dodatków) – temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 4 jajka (wielkość L, temperatura pokojowa)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej
  • 250 g masy krówkowej (gotowej, z puszki)

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać masło, mąkę i ser, do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać masę krówkową, wymieszać. Na spód tortownicy dodawać na przemian po jednej łyżce masy jasnej i karmelowej. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra- dół) i piec przez ok. 70 minut (kiedy poruszymy tortownicą ciasto nie może być galaretowate). Po tym czasie studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie oddzielić od brzegów formy i wyjąć do calkowitego ostygnięcia na kratce.

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g masy krówkowej
  • orzechy włoskie do ozdoby

Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Dodać masę krówkową i rozpuścić na parze. Udekorować wierzch sernika, ozdobić orzechami.

Smacznego : )


Sernik kówkowy

Sernik karmelowy

Komentarzy: 30

  1. Justyna
    27 maja 2015 / 12:11

    O rety jakie cudeńko! 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:41

      Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:41

      Zdecydowanie 🙂

  2. Asia
    27 maja 2015 / 13:12

    Już czuję, że to będzie mój ulubiony… 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:42

      🙂 Bardzo się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:42

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  3. Dusia
    27 maja 2015 / 21:18

    Wygląda pysznie!

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:42

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. 27 maja 2015 / 21:51

    oesuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, ależ wymyśliła, zeŻarłabym je całe, a potem mogę łazić do utraty tchu na trx <3

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:43

      Haha dobrze, że masz gdzie spalić zbędne kalorie 🙂 przez Ciebie chętnie sama bym spróbowała tego trx! 😀

  5. Agata
    28 maja 2015 / 9:26

    Wow wygląda nieziemsko 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:43

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Olka
    28 maja 2015 / 15:00

    W weekend będzie mój <3

    • Marta
      Autor
      29 maja 2015 / 19:22

      Daj znać jak smakowało 🙂

  7. Lucyna
    28 maja 2015 / 22:26

    Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 maja 2015 / 19:22

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Gabi
    29 maja 2015 / 9:36

    Czy jak kupię twaróg z wiaderka będzie ok?

    • Marta
      Autor
      29 maja 2015 / 19:23

      Tak, tylko zdecydowanie polecam twaróg z wiaderka dobrej jakości (niektóre z twarogi wiaderka to niestety serki twarogopodobne…)

  9. Kinga
    30 maja 2015 / 0:43

    Pyszny, efekt świetny, próbowałam zrobić żeby te warstwy wyglądały jak w tym cieście zebra 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2015 / 16:20

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      1 czerwca 2015 / 16:19

      Jest pyszny 🙂

  10. 2 czerwca 2015 / 0:28

    Twój sernik wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 9:33

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2015 / 9:31

      Dziękuję bardzo 🙂

  11. 4 czerwca 2015 / 17:53

    on musi być obłędnie słodki!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:47

      O dziwo nie aż tak bardzo! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 17 =