W sezonie letnim szybkie, owocowe ciasta cieszą się u nas największą popularnością (oczywiście najlepiej z dodatkiem kruszonki ; ) Pomysł podejrzałam u Oli i od razu wiedziałam, że będzie pysznie : ) Klasyczna prostota znów wygrywa genialnym smakiem. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła (miękkiego)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 jajka (wielkość L)
- 300 g rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać przygotowaną mąkę. Zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Dodać niewielką garść rabarbaru, wymieszać. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę :
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
Składniki rozetrzeć palcami do ich połączenia.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto, posypać przygotowanym rabarbarem, a następnie kruszonką. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego : )
Wygląda przepysznie! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wow co za pysznosci 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Kusząco wygląda, na pewno wykorzystam ten pomysł, bo czasu zawsze za mało 🙂
Autor
Polecam 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂
Autor
Polecam 🙂
Rabarbar teraz ma swój najlepszy czas, uwielbiam wypieki z jego dodatkiem 🙂
Autor
Ja również mam do niego słabość 🙂
Cudne zdjęcia, aż ślinka cieknie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję!!! zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Zjadłabym kawałeczek, no może dwa 😉
Autor
Proszę się częstować 🙂
Dzisiaj robię 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało! 🙂
Na pewno wyjdzie smaczne 😉
Autor
🙂
Muszę namówić narzeczoną żeby takie zrobiła
Autor
Mam nadzieję, że się uda, bo warto 🙂
Uwielbiam!
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Super przepis,super ciasto,polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Niebo w ustach!!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bardzo fajne ciasto, udało mi się takie jak na zdjęciu, a zawsze się boję, bo często zdjęcia piękne, a po upieczeniu klapa… Na pewno jeszcze skorzystam z innych przepisów. Pozdrawiam.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
pyszny placek do kawki 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Przepyszne!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Piekłam już dwa razy, pyszne!
Autor
Super, cieszę się, że smakowało 🙂
Przepyszne i wyrosło mi tak jak u Ciebie a ręki do ciast nie mam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂