Crumble z rabarbarem

Kiedy byłam mała nie przepadałam za rabarbarem (za innymi kwaskowatymi owocami zresztą też…; ) Na szczęście moja Mama znalazła skuteczny sposób, abym szybko zmieniła zdanie, przygotowując dla mnie rabarbar pod kruszonką. Teraz skutecznie wykorzystuję ten patent do zapoznania mojej Córki z owocami, których pozornie nie lubi. Crumble uwielbiam nie tylko za prostotę i szybkość przygotowania, ale również za nieograniczone możliwości komponowania różnych dodatków, zarówno do owocowej jak i kruszonkowej części. Świetna zabawa dla całej rodziny ; ) Polecam!!!


Rabarbar przepisy

Składniki :

  • 400 g rabarbaru
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 50 g masła

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników wyrobić palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno przełożyć pokrojone owoce, posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg + dolna grzałka) przez 24 minut.

Smacznego : )


Crumble

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem przepis

Rabarbar pod kruszonką
 


Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Komentarzy: 51

  1. 5 czerwca 2015 / 10:43

    Uwielbiam crumble 🙂 Z rabarbarem smakuje wyśmienicie 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:48

      To prawda 😀

  2. Agusia
    5 czerwca 2015 / 13:20

    Uwielbiam owoce pod kruszonką, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam.

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:48

      Polecam wypróbować 🙂

  3. 5 czerwca 2015 / 18:12

    crumble uwielbiam, dawno nie robiłam.

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:48

      Mam nadzieję, że teraz się skusisz:)

  4. 5 czerwca 2015 / 20:08

    heh, a chciałam robić crumble z jabłek i wrzucić na bloga, a tu u Ciebie 😀
    heheheheh <3
    a myk na rabarbar dobry, niby ściema, a jednak smakuje 😉

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:49

      Haha u mnie crumble bardzo często, ale żeby zdjęcia zrobić jest problem, bo za szybko znika 😉

  5. Jagoda
    5 czerwca 2015 / 23:06

    Wygląda obłędnie, jak tylko dorwę rabarbar to zaserwuję moim maleństwom 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:49

      Bardzo polecam! 🙂

  6. Danuta
    6 czerwca 2015 / 21:31

    Pani Marto zrobiłam od razu podwójną porcję i przyznaję wyjątkowe połączenie, a dodatek płatków owsianych poezja …

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:50

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  7. Ala
    6 czerwca 2015 / 22:58

    Wyśmienite, podałam z jogurtem, więc dla dzieci dodatkowa korzyść 😉

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:51

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Kasia
    7 czerwca 2015 / 0:12

    No tak mój synek też nie lubi kwaśnych owoców, ale z kruszonką to już inna para kaloszy 😉 dziękuję!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:51

      Tak jak u nas:)

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:51

      Na pewno! 🙂

  9. anna
    7 czerwca 2015 / 15:47

    Zrobiliśmy dzisiaj na osłodę przy tej paskudnej pogodzie, pyszności! 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:51

      Super 🙂

  10. Livka
    7 czerwca 2015 / 22:36

    Pyszne, chętnie wypróbuję także z truskawkami i innymi owocami, bo smak obłędny 🙂

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:52

      Bardzo mi miło 🙂

  11. 8 czerwca 2015 / 14:43

    mam rabarbar – będzie crumble!

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 10:49

      Super! 🙂

  12. Alutka
    9 czerwca 2015 / 23:22

    To Twoja córeczka? rośnie mała modelka – słodka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 10:58

      Tak, bardzo dziękuję 🙂

  13. Inga
    10 czerwca 2015 / 12:55

    Pyszny deser, jutro robię powtórkę także z dodatkiem truskawek 🙂

    • Marta
      Autor
      10 czerwca 2015 / 15:49

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  14. Matylda
    10 czerwca 2015 / 23:01

    Pyszne było 😉

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2015 / 9:03

      Miło mi, ze smakowało 🙂

  15. Mania
    11 czerwca 2015 / 22:38

    Zrobiłam, ale w jasnej wersji (córa nie może kakao) i wyszło też super 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:49

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Anita
    16 czerwca 2015 / 17:23

    Uwielbiam crumble ale zawsze jadłam ze zwykłą kruszanką to mnie bardzo kusi …

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2015 / 23:30

      Polecam wypróbować 🙂

  17. Katja
    18 czerwca 2015 / 0:07

    Wyszło bardzo smakowicie, moje najlepsze crumble i może wstyd przyznać, ale sama uważałam, że rabarbar to nie dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:08

      Bardzo się cieszę, że smakowało i udało się odczarować rabarbar 😉

  18. 25 czerwca 2015 / 9:34

    Oj uwielbiam takie desery!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:22

      U nas również bardzo często, latem z każdymi możliwymi owocami, zimą głównie z mrożonymi 🙂

  19. Agnieszka
    25 czerwca 2015 / 19:48

    Za rabarbarem w sumie nie przepadam, ale w połączeniu z tymi dodatkami wyszło super, fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 22:07

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  20. Ryba
    21 kwietnia 2016 / 0:02

    Przepyszne, sezon na rabarbar idealnie rozpoczęty :)))

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2016 / 13:06

      To rzeczywiście idealne rozpoczęcie sezonu! 🙂

  21. K.
    5 stycznia 2017 / 22:50

    Pychotka ! zrobiłam z mrożonymi malinami truskawakmi i jagodami i pominęłam kakao bo mąż nie lubi czekoladowych smaków 🙂 polecam!

  22. Gabi
    27 stycznia 2017 / 21:20

    Robiłam i jest przepyszny deser 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:28

      Super, że posmakowało 🙂

  23. Nina
    21 lutego 2017 / 14:20

    Przepyszne polecam połączenie jabłka gruszki i malin !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:20

      Super, też bardzo lubię to połączenie 🙂

  24. Edyta
    7 maja 2017 / 20:28

    Lubię crumble ale za naczyniami w groszki wręcz szaleję!

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:10

      U nas również ulubione 🙂

  25. Nastka
    27 kwietnia 2018 / 13:39

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:53

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 2 =