Kiedy byłam mała nie przepadałam za rabarbarem (za innymi kwaskowatymi owocami zresztą też…; ) Na szczęście moja Mama znalazła skuteczny sposób, abym szybko zmieniła zdanie, przygotowując dla mnie rabarbar pod kruszonką. Teraz skutecznie wykorzystuję ten patent do zapoznania mojej Córki z owocami, których pozornie nie lubi. Crumble uwielbiam nie tylko za prostotę i szybkość przygotowania, ale również za nieograniczone możliwości komponowania różnych dodatków, zarówno do owocowej jak i kruszonkowej części. Świetna zabawa dla całej rodziny ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 400 g rabarbaru
- 60 g mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 płaska łyżka kakao
- 45 g cukru
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 50 g masła
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników wyrobić palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno przełożyć pokrojone owoce, posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg + dolna grzałka) przez 24 minut.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Uwielbiam crumble 🙂 Z rabarbarem smakuje wyśmienicie 🙂
Autor
To prawda 😀
Uwielbiam owoce pod kruszonką, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam.
Autor
Polecam wypróbować 🙂
crumble uwielbiam, dawno nie robiłam.
Autor
Mam nadzieję, że teraz się skusisz:)
heh, a chciałam robić crumble z jabłek i wrzucić na bloga, a tu u Ciebie 😀
heheheheh <3
a myk na rabarbar dobry, niby ściema, a jednak smakuje 😉
Autor
Haha u mnie crumble bardzo często, ale żeby zdjęcia zrobić jest problem, bo za szybko znika 😉
Wygląda obłędnie, jak tylko dorwę rabarbar to zaserwuję moim maleństwom 🙂
Autor
Bardzo polecam! 🙂
Pani Marto zrobiłam od razu podwójną porcję i przyznaję wyjątkowe połączenie, a dodatek płatków owsianych poezja …
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Wyśmienite, podałam z jogurtem, więc dla dzieci dodatkowa korzyść 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
No tak mój synek też nie lubi kwaśnych owoców, ale z kruszonką to już inna para kaloszy 😉 dziękuję!
Autor
Tak jak u nas:)
Wygląda na tyle łatwo, że powinnam sobie z tym poradzić 😀 😀
Autor
Na pewno! 🙂
Zrobiliśmy dzisiaj na osłodę przy tej paskudnej pogodzie, pyszności! 🙂
Autor
Super 🙂
Pyszne, chętnie wypróbuję także z truskawkami i innymi owocami, bo smak obłędny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
mam rabarbar – będzie crumble!
Autor
Super! 🙂
To Twoja córeczka? rośnie mała modelka – słodka 🙂
Autor
Tak, bardzo dziękuję 🙂
Pyszny deser, jutro robię powtórkę także z dodatkiem truskawek 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pyszne było 😉
Autor
Miło mi, ze smakowało 🙂
Zrobiłam, ale w jasnej wersji (córa nie może kakao) i wyszło też super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Uwielbiam crumble ale zawsze jadłam ze zwykłą kruszanką to mnie bardzo kusi …
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Wyszło bardzo smakowicie, moje najlepsze crumble i może wstyd przyznać, ale sama uważałam, że rabarbar to nie dla mnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało i udało się odczarować rabarbar 😉
Oj uwielbiam takie desery!
Autor
U nas również bardzo często, latem z każdymi możliwymi owocami, zimą głównie z mrożonymi 🙂
Za rabarbarem w sumie nie przepadam, ale w połączeniu z tymi dodatkami wyszło super, fajny przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Przepyszne, sezon na rabarbar idealnie rozpoczęty :)))
Autor
To rzeczywiście idealne rozpoczęcie sezonu! 🙂
Pychotka ! zrobiłam z mrożonymi malinami truskawakmi i jagodami i pominęłam kakao bo mąż nie lubi czekoladowych smaków 🙂 polecam!
Robiłam i jest przepyszny deser 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszne polecam połączenie jabłka gruszki i malin !!! 🙂
Autor
Super, też bardzo lubię to połączenie 🙂
Lubię crumble ale za naczyniami w groszki wręcz szaleję!
Autor
U nas również ulubione 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂