Najlepsze czekoladowe babeczki

Nie mogłam się powstrzymać, aby nie zatytułować dzisiejszych babeczek najlepszymi ; ) Jestem oczywiście wielką miłośniczką cupcake’ów, więc wbrew pozorom nie tak łatwo skraść moje serce w tym temacie (wierzcie mi zjadłam ich bardzo, bardzo wiele : ) Poniższy przepis to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie modyfikować przez dodatek dżemu, owoców, czy bakalii. Jak dla mnie smakują świetnie bez dodatków, także w formie klasycznej muffinki, jeśli pominiemy krem. Polecam!!!


Czekoladowe babeczki najlepsze

Składniki (12 babeczek):

  • 140 g masła
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Masło i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, rozpuścić często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką, do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia.

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajka wymieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, do połączenia składników. Dodać przestudzoną, czekoladową masę. Wymieszać.

Następnie dodać 1/3 mąki, wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać i dodać pozostałą mąkę. Wymieszać krótko łyżką tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Możecie skorzystać również ze sztywnych papilotek (jak na zdjęciu – wtedy z podanej porcji wyjdzie Wam ok 8-9 sztuk). Piec w rozgrzanym do 160 C (termoobieg) piekarniku przez 20-21 minut (to bardzo ważne, aby nie przedłużać czasu pieczenia i babeczki nie były zbyt suche). W przypadku większych muffinek – jak na zdjęciu, czas pieczenia może wydłużyć się do 25 minut.

Składniki na krem:

  • 250 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie)

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fixem do śmietany. Mascarpone rozmieszać trzepaczką, aby nie był tak mocno zbity, po czym stopniowo dodawać śmietanową masę (najlepiej po 1 łyżce) delikatnie mieszając, do połączenia składników. Gotowym kremem ozdobić babeczki.

Smacznego : )


Czekoladowe cupcake


jak Dekorować cupcakes

 

Krem do cupkaces


Czekoladowe cupcakes najlepsze

Komentarzy: 30

  1. Agata
    24 kwietnia 2015 / 15:15

    Skoro najlepsze to muszę wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:50

      Oj tak! 🙂

  2. Ania
    24 kwietnia 2015 / 20:00

    Ale kusisz…

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:51

      Mam nadzieję, że dasz się skusić- warto 🙂

  3. 24 kwietnia 2015 / 20:46

    Muszą być pyszne! I ozdabiane przez urocze małe rączki Gabi 🙂

    • Marta
      Autor
      24 kwietnia 2015 / 20:51

      Zdecydowanie moje ulubione 🙂 Gabrysia jak zawsze na stanowisku 😉

  4. Michalina
    25 kwietnia 2015 / 20:31

    Ale tu pysznie u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:09

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  5. 26 kwietnia 2015 / 15:09

    one są po prostu cudne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Dziękuję 🙂

  6. 27 kwietnia 2015 / 15:33

    Ile słodkości <3 z chęcią skorzystam z przepisu bo babeczki wyglądają świetnie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Zaręczam, że są pyszne i dziękuję za zaproszenie 🙂

  7. Luiza
    28 kwietnia 2015 / 22:30

    Fajne te małe rączki! a babeczki jeszcze fajniejsze, pyszoty 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 9:20

      Bardzo dziękuję i miło mi, że smakowały 🙂

  8. Inga
    29 kwietnia 2015 / 9:52

    P r z e p y s z n e !!! Już wiem, dlaczego napisała Pani, że są najlepsze, bo są! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:26

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  9. Kora
    29 kwietnia 2015 / 16:13

    Zdecydowanie najlepsze babeczki i ten krem super!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:27

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. 4 maja 2015 / 21:45

    ojjj, kochane łapki <3
    a co do muffin, tak, mln przepisów, a często zdarza się tak, że D nie urywają 😉

    • Marta
      Autor
      7 maja 2015 / 9:44

      Coś o tym wiem… ale jakbyś piekła to polecam właśnie te!!! są super 🙂

  11. Klaudia
    13 lipca 2015 / 23:27

    Dla nas tez zasluguja na miano najlepszych, fajny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lipca 2015 / 19:12

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Julka
    11 lutego 2016 / 16:42

    Robiłam z malinami, pycha!!!

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 23:04

      Super, że smakowały! 🙂

  13. Milka
    15 października 2016 / 15:05

    Przepyszne są! 😍

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:01

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Magda
    29 czerwca 2017 / 21:31

    Bardzo popieram nazwę najlepsze 🙂 w końcu babeczki które nie sa suche jak wiór polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2017 / 23:03

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  15. mila
    23 marca 2018 / 21:55

    Babeczki idealne!!!

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:41

      Ogromnie mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 4 =