Mazurek z białą czekoladą

To już ostatnia porcja wielkanocnych wypieków w tym roku ; ) Mazurki skradły moje serce i na pewno na stałe zagoszczą na naszym świątecznym stole. Tym razem zdecydowałam się na krem z mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i migdałów, całość przełamałam porzeczkowym dżemem. Wyszło pysznie, zachęcam do wypróbowania nie tylko z okazji Wielkanocy : )


Mazurek

Składniki na kruchy spód (tortownica – średnica 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko ( z jajka wielkości L)

Mąkę wsypać do miski, dodać zimne masło, posiekać razem nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinięte w folię spożywczą, przełożyć do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód oraz wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • garść wiórków kokosowych i migdałów
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Białą czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 1 łyżce ostudzonej czekolady. Dodać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać szpatułką. Na przestudzone kruche ciasto rozsmarować dżem, a następnie nałożyć krem z białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )

Komentarzy: 24

  1. 8 kwietnia 2015 / 10:31

    Uwielbiam dżem porzeczkowy! Musi pysznie smakować pod taką czekoladowo-kokosową „przykrywką”, mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:19

      Dżem porzeczkowy również uwielbiam, zwłaszcza jako dodatek do ciasta nie ma sobie równych 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:19

      Dziękuję 🙂

  2. Kacha
    8 kwietnia 2015 / 19:14

    Zapowiada się pysznie.

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:20

      Polecam, warto 🙂

  3. 8 kwietnia 2015 / 22:05

    nooo, dobrze, że już PO…..teraz tylko soki świeże, sałatki, mięso z grilla, ojk ojk ojk 😀

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:21

      Jeszcze we wtorek myślałam, że teraz to nawet ja nie mam ochoty nic upiec… ale wczoraj w lodówce znalazłam zalegający twaróg i jest sernik.. ;P mięso z grilla musi poczekać 😀

  4. Iwona
    8 kwietnia 2015 / 22:45

    Pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:21

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:22

      Zdecydowanie, miło mi, że przepis się podoba 🙂

  5. 9 kwietnia 2015 / 19:45

    Mmm, wygląda kusząco 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:07

      Polecam, pycha! 🙂

  6. 11 kwietnia 2015 / 21:23

    Uwielbiam takie połączenie smaków!

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2015 / 11:08

      Ja również 🙂

  7. Marta W.
    13 marca 2016 / 19:27

    Robiłam go w zeszłym roku i teraz też nie zabraknie 🙂 pycha!

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:13

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Gośka
    11 kwietnia 2017 / 22:37

    Wyszedł idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Bardzo się cieszę 🙂

  9. Aga
    14 kwietnia 2017 / 19:38

    Mazurek jest super polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:43

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Kasik
    16 marca 2021 / 15:39

    Przepyszny!!!

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 16 =