Chlebek jaglany

Chlebek jaglany to bardzo prosty sposób na przygotowanie domowego pieczywa. Takie słodkie śniadanie jest również bardzo zdrowe i pożywne. Jeśli dopiero przekonujecie się do kaszy jaglanej tym bardziej polecam wypróbowanie jej w takiej wersji ; )


Chlebek jaglany
Składniki :

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 3 jabłka (1/2 kg)
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • cynamon do smaku

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać nieugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok 90 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 30

  1. Gabi
    9 marca 2015 / 16:56

    Pysznie i zdrowo 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:46

      Zdecydowanie 🙂

  2. Asia
    9 marca 2015 / 17:29

    Nie wiedziałam, że tak prosto można wyczarować takie cudo, super przepis!

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:46

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:46

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Kinga
    9 marca 2015 / 21:14

    Czy mogę pominąć cynamon?

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:47

      Oczywiście 🙂

  4. iwona lemanska
    9 marca 2015 / 22:23

    zapowiada sie pyszota

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:47

      Polecam wypróbować 🙂

  5. 9 marca 2015 / 23:00

    na taki pomysł to bym nie wpadła, ciekawe wykorzystanie kaszy 🙂

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:47

      Proste pomysły są często najlepsze 🙂

  6. 9 marca 2015 / 23:12

    nooo, ciekawe…tzn, zaciekawiło mnie to, bo widziałam w telefonie….i wygląda pięknie!

    • Marta
      Autor
      9 marca 2015 / 23:48

      Dziękuję :**

  7. Kasia
    10 marca 2015 / 23:17

    Pyszne miałam śniadanie dziękuję za przepis !

    • Marta
      Autor
      10 marca 2015 / 23:40

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  8. 11 marca 2015 / 13:33

    Mniam. Zastanawiam się tylko czy ten chlebek jest bardzo słodki i smakuje bardziej jak ciastko? 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2015 / 2:27

      Chlebek zdecydowanie nie jest słodki, nawet pomimo słodyczy jabłek 😉 Raczej porównałabym go do śniadania w stylu zapiekanej owsianki niż ciastka 🙂

  9. isia87
    11 marca 2015 / 18:42

    fajny sposób na kaszę jaglaną, lepsza niż owsianka 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2015 / 2:27

      Bardzo mi miło, że się podoba, choć osobiście bliżej mi do owsianki niż jaglanki 😉

  10. 18 marca 2015 / 11:00

    Kilka składników, a wychodzi cudo!

    • Marta
      Autor
      18 marca 2015 / 23:47

      Zdecydowanie, jeden z prostszych przepisów jaki znam, a smak oryginalny 🙂

  11. Judyta
    29 lipca 2015 / 19:12

    Mój ulubiony dzieki za przepis 😀

    • Marta
      Autor
      29 lipca 2015 / 22:08

      Bardzo mi miło 🙂

  12. smakoszka
    22 sierpnia 2015 / 22:50

    Czy wiesz ile ten chlebek ma kalorii bądź w jakich ilościach można go spożywać na śniadanie? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2015 / 1:03

      Niestety nie wiem, ale kasza jaglana chyba nie należy do bardzo kalorycznych 🙂

  13. aga
    15 września 2015 / 23:22

    chciałam zapytać czy chlebek jest zwarty, bo wygląda na zdjęciu tak jak by miał się za chwilę rozsypać…przepraszam że tak pytam;)

  14. Marta
    Autor
    17 września 2015 / 20:35

    Nie ma za co przepraszać! 🙂 Chlebek jest dość kruchy, więc podczas krojenia może odpaść klika drobinek kaszy, ale na pewno nie powinien się rozsypać 😉 Jak widać u mnie spokojnie udało się go pokroić na grube plastry 😉

    • Aga
      19 września 2015 / 13:49

      ok dziękuję, kiedyś spróbuję zrobić i dam znać jak mi wyszedł;)

      • Marta
        Autor
        20 września 2015 / 22:08

        Super, będę czekać na informację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 19 =