Chlebek jaglany to bardzo prosty sposób na przygotowanie domowego pieczywa. Takie słodkie śniadanie jest również bardzo zdrowe i pożywne. Jeśli dopiero przekonujecie się do kaszy jaglanej tym bardziej polecam wypróbowanie jej w takiej wersji ; )
- 300 g kaszy jaglanej
- 3 jabłka (1/2 kg)
- 2 łyżki miodu spadziowego
- cynamon do smaku
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać nieugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok 90 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin
Pysznie i zdrowo 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Nie wiedziałam, że tak prosto można wyczarować takie cudo, super przepis!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
cudowny chlebek!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy mogę pominąć cynamon?
Autor
Oczywiście 🙂
zapowiada sie pyszota
Autor
Polecam wypróbować 🙂
na taki pomysł to bym nie wpadła, ciekawe wykorzystanie kaszy 🙂
Autor
Proste pomysły są często najlepsze 🙂
nooo, ciekawe…tzn, zaciekawiło mnie to, bo widziałam w telefonie….i wygląda pięknie!
Autor
Dziękuję :**
Pyszne miałam śniadanie dziękuję za przepis !
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Mniam. Zastanawiam się tylko czy ten chlebek jest bardzo słodki i smakuje bardziej jak ciastko? 🙂
Autor
Chlebek zdecydowanie nie jest słodki, nawet pomimo słodyczy jabłek 😉 Raczej porównałabym go do śniadania w stylu zapiekanej owsianki niż ciastka 🙂
fajny sposób na kaszę jaglaną, lepsza niż owsianka 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba, choć osobiście bliżej mi do owsianki niż jaglanki 😉
Kilka składników, a wychodzi cudo!
Autor
Zdecydowanie, jeden z prostszych przepisów jaki znam, a smak oryginalny 🙂
Mój ulubiony dzieki za przepis 😀
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Czy wiesz ile ten chlebek ma kalorii bądź w jakich ilościach można go spożywać na śniadanie? Pozdrawiam 🙂
Autor
Niestety nie wiem, ale kasza jaglana chyba nie należy do bardzo kalorycznych 🙂
chciałam zapytać czy chlebek jest zwarty, bo wygląda na zdjęciu tak jak by miał się za chwilę rozsypać…przepraszam że tak pytam;)
Autor
Nie ma za co przepraszać! 🙂 Chlebek jest dość kruchy, więc podczas krojenia może odpaść klika drobinek kaszy, ale na pewno nie powinien się rozsypać 😉 Jak widać u mnie spokojnie udało się go pokroić na grube plastry 😉
ok dziękuję, kiedyś spróbuję zrobić i dam znać jak mi wyszedł;)
Autor
Super, będę czekać na informację 🙂